Landmænd med forklaringsproblem

Flere østjyske landmænd skal forklare, hvad de har gjort med 15.000 tons ulovligt importeret gødning

180 landmænd har et forklaringsproblem. En stor del af disse bor i Østjylland, og det skyldes, at det er to virksomheder i Rønde og Kolind på Djursland, som blev afsløret i det ulovlige salg sidste år.

Hvis landmændene ikke kan gøre rede for gødningen, kan det få alvorlige konsekvenser.

- Enten har de foretaget en overgødskning, eller også har de solgt det videre uden at oplyse det til os, og under alle omstændigheder vil det medføre en bøde og i yderste konsekvens kan det også medføre, at man får trukket i sin landsbrugsstøtte, forklarer kontorchef Pernille Balslev-Erichsen fra Plantedirektoratet til P4 Østjylland.

Gødningen er importeret ulovligt fra Tyskland, og sagen begyndte at rulle, da Plantedirektoratet og SKAT sidste år lavede en kontrolaktion mod en virksomhed i Kolind.

Den 63-årige ejer har erkendt sig delvist skyldig i importen fra et tysk søsterselskab, og gødningen blev solgt videre til landmændene gennem et firma ved Rønde.

Staten er blevet snydt for flere millioner kroner i afgifter, men der er også en anden taber.

- Grunden til, at vi er opmærksomme på, hvor meget gødning man bruger, er, at vi skal passe på vandmiljøet. Derfor holder vi øje med, om man bruger mere gødning, end der er brug for til dyrkning af de forskellige afgrøder, siger hun til P4 Østjylland.

I Plantedirektoratet er det en usædvanlig sag, og Pernille Balslev-Erichsen siger, at direktoratet ikke tidligere er stødt på ulovlig import i så stort omfang.

Kilde: P4 Østjylland