Landbruget giver nye tab for Jyske Bank

Jyske Bank har tur i forretningen, men landbruget giver stadig tab, der skal tælles i trecifrede millionbeløb

Jyske Bank måtte nedskrive for et stort, trecifret millionbeløb på sine landbrugskunder i første halvår af 2016, og det sætter sig sine spor i bankens resultater.

Samlet kunne banken notere sig indtægter for 4,1 milliarder kroner. Det er et fald på over 300 millioner kroner i forhold til samme periode sidste år.

Læs også Topchef tilfreds med bankens overskud

Nettoresultatet endte på 1,2 milliarder kroner, at dyk på små 200 millioner kroner fra første halvår 2015.

Det havde set markant bedre ud, hvis ikke landbruget endnu en gang havde været en sten i skoen. Mens resten af udlånet kører fint, er det nemlig en helt anden historie for landbruget.

- Boniteten af koncernens udlån er forbedret og er kun belastet af de svære betingelser for landbrug og især for mælkeproducenter, skriver administrerende direktør Anders Dam i regnskabet.

Krisen i landbruget betød, at Jyske Bank måtte nedskrive for 290 millioner kroner i sektoren. Samlet har Jyske Bank hensat 1,4 milliarder kroner, som man venter at tabe på landbrugskunder. Det svarer til 36 procent af det samlede udlån til sektoren.

- Koncernen er i visse situationer nødsaget til at lempe aftalte vilkår og betingelser på kunder i økonomiske vanskeligheder for at minimere koncernens tab, skriver Jyske Bank. 

Læs også Jyske Bank sløjfer gebyr for at kapre Totalkredit-kunder

Mens landbruget fortsat agerer skidt knægt i Jyske Banks regnskab, kører det solidt for salget af boliglån.

Jyske Bank har nu udstedt realkreditlån for 267,6 milliarder kroner, mere end 30 milliarder kroner end for et år siden og små 20 milliarder kroner mere end ved afslutningen af 2015.

Ud over at øge forretningen har Jyske Bank nu fuldt gennemført en større spareøvelse, der blev sat i værk i 2014.

Det betyder, at omkostningerne er faldet i forhold til sidste år og at antallet af medarbejdere er dykket fra 4112 for et år siden til 3977.