- Lærerne kørt over

Ekspert: Fordel for arbejdsgivere

Indgrebet falder ud til arbejdsgivernes side. Kompensationen er relativt lille. Lærerne er blevet kørt over, vurderer arbejdsmarkedsforsker.

Nu skal landets lærere til at forholde sig til en ny virkelighed. Regeringen vil fastsætte en overenskomst ved lov. Abejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Henning Jørgensen vurderer, at lærerne er blevet "kørt over" af regeringen.

- Lærerne er blevet kørt over med den her lockout og det her indgreb til fordel for arbejdsgiverne, siger han og uddyber:

- Kardinalpunktet har været arbejdstidsreglerne. De bliver smidt ud nu. Og det bliver en ledelsesmodel. Anders Bondo Christensen og lærerne taber klart her, siger han.

Regeringen har lavet en udfasning af den 60-årsregel, der ellers har sikret, at ældre lærere kan gå ned i tid til fuld løn. Derudover bliver arbejdstidsreglerne fjernet fra bordet. På grund af de ændrede vilkår giver regeringen en samlet lønstigning til lærerne på 300 millioner kroner.

- Det er en lille kompensation. De får måske 400 kroner mere om måneden. Det er langt mindre end gymnasielærerne, siger han og henviser til, at Gymnasielærerforeningen tidligere på året skrev under på en overenskomst, der gav omkring seks procent i lønstigning - mere end lærerne nu får.

Senere torsdag præsenterer beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) et lovforslag for Folketinget, der skal fastsætte en ny overenskomst.