Læger: Ringe sygehusaftale

Mener sundhedsområdet nedprioriteres

Operation på Aarhus Universitetshospital i Skejby. Arkivbillede.

Aftalen for regionernes økonomi betyder en kraftigt økonomisk opbremsning for sundhedsvæsenet, mener Lægeforeningen.

Sundhedsområdet bliver nedprioriteret kraftigt.

Sådan lyder bekymringen fra Lægeforeningen, efter regeringen og Danske Regioner tirsdag forhandlede en aftale for regionernes økonomi for næste år på plads.

Den nye aftale reducerer således væksten i sundhedsvæsenet betydeligt, påpeger foreningens formand.

- Faktum er, at vi skal løse meget store opgaver i de kommende år, uden at pengene følger med. Flere ældre, flere kronisk syge og nye avancerede behandlinger øger presset på sundhedsvæsenet, forklarer Mads Koch Hansen i en skriftlig kommentar til aftalen.

- Vi har fortsat problemer med overbelægning på sygehusene, og fra den 1. september skal sundhedsvæsenet kunne leve op til en ambitiøs udredningsret, som kræver større kapacitet og investeringer i udstyr, siger han.

Regeringen ønsker at skabe en mere sammenhængende behandling for patienterne herhjemme, men den intention risikerer at ryge på gulvet, hvis regeringen ikke er parat til at bruge flere penge på sundhedsvæsenet, mener formanden.

- Vi, der arbejder i sundhedsvæsenet, kan jo godt mærke, når skruen strammes. Realiteten er, at traditionen med at sikre særlige vilkår for sundhedsvæsenet er slut, og nu tegner der sig et billede, hvor sundhedsvæsenet risikerer at tabe terræn i forhold til andre velfærdsområder.

- Det er svært at se, hvordan vi kan finde rum til at løse udfordringerne med de kroniske syge, den stigende ulighed i sundhed og opfylde rettighederne om hurtig udredning og behandling, når realiteten er, at sundhedsvæsenet for tredje år i træk er økonomisk nedprioriteret, siger Mads Koch Hansen.