Læger ignorerer fødselsskader

Kvinder får ikke den rigtige hjælp efter fødslen

Et ødelagt sexliv og manglende evne til at holde på afføringen. Det er typiske konsekvenser, når kvinder ikke bliver syet ordentligt sammen efter at have fået en alvorlig fødselsskade, hvor mellemkødet springer, og ringmusklen rives over.

Men ofte får kvinderne ikke den rigtige hjælp, når de henvender sig til deres praktiserende læge eller fødestedet, hvis de ikke er blevet syet ordentligt sammen efter fødslen. Det mener flere eksperter, som Søndagsavisen har talt med.

- Det er et stort problem for kvinderne, når de ikke føler, at de bliver hørt, siger Karl Møller Bek, der er specialist i at operere fødselsskader på Skejby Sygehus til Søndagsavisen.

Han bakkes op af Lilli Lundby, der er mave-tarm-kirurg på Aarhus Universitetshospital. Hun støder ofte på patienter, der har levet med skaderne i årevis.

- Det er meget socialt invaliderende ikke at kunne holde på luften og afføringen, siger hun.

- Det er særligt slemt for de kvinder, der ikke har kampgejsten. De affinder sig med det og lever med generne.

Når kvinderne ikke bliver taget tilstrækkeligt alvorligt af deres egen læge eller fødestedet, skyldes det formentlig manglende viden og erfaring med fødselsskader, mener hun.

Afviser kritikken

I de Praktiserende Lægers Organisation, PLO, afviser man kritikken.

- Det er nemt at skyde på de praktiserende læger, eftersom alt jo pr. definition går igennem os, og hvis noget ikke er perfekt, så er det nok os, der har begået en fejl, siger Lene Agersnap, der er praktiserende læge og repræsentant for organisationen.

Men problemet bør ikke nedtones, mener Sarah Burri Thomsen, formand for foreningen Forældre og Fødsel, hvor man rådgiver nybagte forældre.

- Når de henvender sig til lægen, får de bare at vide, at de skal lave deres knibeøvelser. Men når de så bliver undersøgt ordentligt, viser det sig, at det ikke var noget, man kunne knibe sig fra.

Karl Møller Bek fra Skejby Sygehus ærgrer sig over, at kvinderne ikke med det samme bliver henvist til en specialist, der kan sy dem ordentligt sammen.

- Det tager fem minutter at lave undersøgelsen, hvor man finder ud af, om lukkemusklen virker. Og gør den ikke det, kan vi sy den sammen. Det er ikke til at holde ud, når det ikke sker, siger han.