Læge råber vagt i gevær: Gonorré spreder sig eksplosivt

På klinikken for kønssygdomme i Aarhus er man bekymret over stigningen i antallet af personer med kønssygdommen gonorré

På flere af Danmarks klinikker for kønssygdomme bliver der arbejdet på højtryk for at behandle danskere med en såkaldt dryppert. Det gælder blandt andet klinikken for kønssygdomme i Aarhus, hvor man er meget bekymret fopr udviklingen.

Klinikkerne ser nemlig en stor stigning i antallet af henvendelser fra folk, der har fået kønssygdommen gonorré, skriver Metroxpress.

Den seksuelt overførte sygdom kan gøre kvinder sterile, hvis den ikke opdages og behandles i tide.

Både Klinik for Kønssygdomme på Bispebjerg Hospital, Gentofte Hospital, Region Syddanmark og Aarhus Universitetshospital bekræfter den massive stigning.

Læs også Psykisk sygdom forkorter livet: Læger overser fysisk sygdom

På landsplan er gonorréen vokset eksplosivt fra 689 smittede i 2012 til 2788 registrerede tilfælde i 2015.

- Det her er meget bekymrende. Vi er spændt til bristepunktet på kønssygdomklinikken, siger Uffe Koppelhus, der er specialeansvarlig læge på klinikken for kønssygdomme i Aarhus, til Metroxpress.

- Ud over at det beslaglægger vores ressourcer, udgør disse sygdomme en reel helbredstrussel for patienterne, siger han.

- Antallet af nye tilfælde af gonorré har nået et omfang, hvor vi som behandlingsansvarlige må råbe vagt i gevær, fortsætter Uffe Koppelhus.

Læs også Frygt for fugleinfluenza giver nye hønse-krav

Han fortæller, at smittetilfældene med gonorré på hans egen klinik det seneste år er steget med mere end 100 procent.

Årsagen til de mange smittetilfælde er blandt andet, at der procentvis er flere kvinder, der bliver smittet med gonorré.

- Kvinder er i højere grad asymptomatiske og kan derfor gå med infektionen uden gener. Når bakterien er spredt til kvinder, som det er tilfældet nu, udgør kvinder, som ikke lader sig teste, og som måske har mange ubeskyttede kontakter, et 'reservoir', som holder epidemien ved lige.

- Vi oplever tit, at kvinder først kommer til test og behandling, når en partner har fået symptomer og har ladet sig teste, siger Uffe Koppelhus.

Hvordan føles Gonoré?

Cirka halvdelen af de smittede kvinder har ingen symptomer. Hos mænd er kun cirka en tredjedel symptomfrie.

Mandlige symptomer:
 • Det første symptom er svie ved vandladning.
 • Er det slemt, kan det føles som "at tisse glasskår".
 • Udflåd fra urinrøret. I begyndelsen er dette udflåd sparsomt og slimet, men det bliver hurtigt til et rigeligt gullighvidt udflåd, hvorfor gonoré i folkemunde kaldes en "dryppert".
 • Efter analsex, specielt hos homosexuelle mænd, kan udvikles en gonoroisk betændelse i endetarmen. Det er en tilstand, der kan variere fra fuldstændig symptomfrihed til en meget smertefuld tilstand med afgang af blodigt pus fra endetarmen.
   
Kvindelige symptomer:
 • Hos kvinder kan symptomerne være beskedne.
 • Der kan være svie ved vandladning
 • Måske ildelugtende udflåd fra skeden.
   
Hos begge køn kan ses en gonoroisk svælginfektion, som regel uden symptomer men af og til med feber.


KILDE: NETDOKTOR.DK