Læge afliver myter: Nej, du forbrænder ikke en øl i timen
Overlæge afkræfter her tre af de rygter, der findes om alkohol, og hvordan man forbrænder det
Juletiden er for mange lig med julefrokoster og rigeligt med alkohol indenbords. Men hvordan er det nu lige, det er, med det der forbrænding af spiritussen? Det er der mange meninger og forestillinger om.
Her kommer overlæge på Regionshospitalet Randers og ekspert i alkohol, Jens Bruun, med svar på nogle af de påstande, der findes:
- Det er en skrøne. Vi forbrænder alkohol forskelligt. Der er både noget med køn, kropsvægt og kropssammensætning, som spiller ind, siger Jens Bruun og slår fast:
- Den tommelfinger-regel kan man ikke bruge til så meget.
- Faktisk forbrænder vi alkohol med konstant hastighed. Så det sker med samme hastighed uanset, om vi løber, drikker vand eller noget tredje, forklarer lægen.
Kroppen vil samtidig også altid først sætte ind mod den alkohol, som man har indtaget eksempelvis under en julefrokost.
- Kroppen forbinder alkohol med et giftstof. Når vi indtager en julefrokost-menu med alkohol, fedt og meget andet, så forbrænder kroppen alkoholen først, siger Jens Bruun.
- Man kan sige, at der jo er en grund til, at politiets alkometer er vejledende, og at man efterfølgende skal tage en blodprøve for at bestemme den korrekte mængde alkohol i blodet, promillen, lyder det fra lægen.
De alkoholtest, man kan købe i butikkerne, vil han altså mest betegne som en form for retningsgiver, som man dog ikke kan bruge til det store.
- De giver ikke et endelig bevis for hverken det ene eller andet.
Men kan man så slet ikke bruge alkometeret til noget?
- Du kunne jo puste rigtig meget i den, så du får en ballon til den fest, du er til. Jeg ville aldrig bruge den for at se, om jeg kan køre bil, slår Jens Bruun fast.