Lad mobilen op med urin

Ny og innovativ måde at skabe energi

De godt 60.000 gæster på årets SmukFest løber bestemt ikke tør for strøm på deres mobiltelefoner. De kan nemlig lade dem op ved hjælp af en tissetur i et pissoir.

- Gæsterne vil sikkert blive overrasket over, at pissoiret straks begynder at lyse i forskellige farver og at lydeffekter vil akkompagnere deres urineren. Men deres efterladenskaber skaber faktisk energi, fordi det varme urin ikke løber direkte i kloakken, men gennem et system, som udnytter urinens varme og høster energien derfra, forklarer Preben Holst Mogensen, der er lektor i datalogi på Aarhus Universitet og som har været med til at udvikle projekterne i samarbejde med Alexandra Instituttet og innovationsnetværket Infinit.

Alternative metoder til strøm

Men også badevand og hængekøjer er med til at skabe energi og sørge for, at de mange gæster kan kontakte deres venner, hvis man skulle forsvinde i mængden.

På samme måde som pissoiret høster energi ved at udnytte varmen fra urinen, skal en badeinstallation på campingområdet høste energien fra det varme badevand. En tredje installation er en hængekøje lavet af solceller, hvor festivalgæsten kan tage en slapper samtidig med at mobilen bliver opladet

- Det er en alternativ måde at høste og bruge vedvarende energi på. I stedet for de mere pligtprægede tiltag, er det her noget, som gæsterne kan bruge og interagere med, og som samtidig på sigt kan bidrage med noget godt for festivalen, siger Preben Holst Mogensen.