Kvoter bremser drømmestudie

Maskinmesterskole træt af kvote

Genrefoto

De drømmer om at blive driftsledere, salgsingeniører og maskinchefer, men til sommer får 200 ansøgere til maskinmesteruddannelsen formentlig knust den drøm.

For finansloven for 2011 pålægger maskinmesterskolerne faste kvoter for, hvor mange de må optage. Og kvoten er stort set opbrugt med optaget i januar.

Og det er helt grotesk, mener man i Maskinmestrenes Forening.

- Det er en helt forkert beslutning. Hvis vi f.eks. vil nå de klima- og energimål vi har sat, så er der brug for mange flere maskinmestre til de opgaver, siger formand Per Jørgensen til P3Nyheder.

Også på Maskinmesterskolen i Aarhus river rektor, Anders Handberg sig i håret over kvoterne:

- Det er nok noget af det mest frustrerende man som leder af en uddannelsesinstitution kan komme ud for. Masser af unge vil gerne starte hos os, vi er klar til at modtage dem, men vi må ikke.

Og konsekvensen for både de studerende og samfundet er helt klar, mener Anders Handberg:

- De unge kan muligvis søge en anden uddannelse, men det er ikke sikkert, og et liv på dagpenge plejer ikke at være en gevinst for samfundet, siger han til P3Nyheder.

Undrer sig
Også erhvervslivet undrer sig over kvoterne. For her har man brug for mange flere maskinmestre - både nu og i fremtiden, siger forskningspolitisk chef i Dansk Industri, Charlotte Rønhoff:

- Vi vurderer behovet for maskinmestre til at være stort. Og i fremtiden vil behovet vokse, så det er besynderligt, at der er kvoter på optaget, siger hun til P3Nyheder.

Kvoterne er sat efter Søfartsstyrelsen vurdering af, hvor mange maskinmestre der brug for i rederierne. Men 80 procent af maskinmestrene arbejder i dag i virksomheder på land f.eks. i Vestas og Grundfos.

- Det er helt afgørende for os, at der bliver uddannet flere. For ellers kan vi slet ikke finde folk til at besætte de ledige stillinger vi har, og vil få flere af i fremtiden, siger funktionschef for teknisk marketing i Grundfos, Martin Pedersen til P3Nyheder.

Socialdemokrater tripper
På Christiansborg tripper Socialdemokrater for at fjerne kvoterne, så flere unge kan få en maskinmesteruddannelse.

Partiet har stillet et forslag om, at der skal afsættes 10 millioner kroner ekstra til at optage de cirka 200 ansøgere, der står til at blive afvist på maskinmesteruddannelsen i år.

- Vi skal ikke skære ned på det vi skal leve af i fremtiden, siger medlem af uddannelsesudvalget, Bjarne Laustsen (S).

Men der er ikke råd til at uddanne flere, siger Venstres erhvervsordfører Torsten Schack Petersen:

- Jeg er meget tilfreds med, at vi kan fastholde det meget høje optagelsesniveau, men vi kan desværre ikke give frit optag, siger han.

Kilde: P3Nyheder