Kvindernes by

Aarhus er en magnet på unge kvinder

00:17

1 af 2

Der er en klar tendens blandt de unge: Mens de unge kvinder forlader landdistrikterne og de mindre byer til fordel for storbyen, så er de unge mænd mere tilbøjelige til at blive boende der, hvor de er født. Det skriver Kristeligt Dagblad.

I Aarhus er der over 20 procent flere unge kvinder end mænd. Det samme billeder tegner sig i hovedstaden.

- Der er noget, der tyder på, at det med god plads og frihed passer drengene godt, mens pigerne vil ind til byen. Men det er også den uddannelsesmæssige baggrund, der giver sig udslag her, siger Carsten Hansen (S), minister for by, boliger og landdistrikter.

Flytter efter uddannelse

Uddannelse forklarer en del af den kønsmæssige skævvridning, som deler Danmark, siger kønsforsker Kenneth Reinicke fra Roskilde Universitet.

- Kvinderne flytter mere efter uddannelse, og der er også flere unge kvinder, der får en uddannelse, siger han til Kristeligt Dagblad.

Mens for eksempel sygeplejestuderende er nødt til at læse i en større by, så kan unge, der vil være håndværkere, typisk blive boende på hjemegnen og finde en lokal læreplads.

Mænd pendler længere

De nye tal viser, at når der er mere end 30 minutters rejsetid til den nærmeste store by, så falder andelen af kvinder markant.

Er der omvendt langt at pendle, er de unge mænd i overtal, skriver avisen.

Ifølge Carsten Hansen viser de nye tal, at man "ikke behøver køre ret langt, før man er et sted med en bedre kønsfordeling".