Kvindelig omskæring er yt

Fødested oplever færre kvinder, der er omskåret

Fødesteder i Aarhus og Hvidovre oplever stadigt sjældnere kvinder, der er omskåret. Det fortæller DR Østjylland.

For 15 år siden var det ikke unormalt, at især somaliske kvinder var omskåret og sammensyet, hvilket blandt andet betød, at de skulle opereres for at kunne føde.

I Gellerupparken ved Aarhus er indtrykket, at mere information på området i både Afrika og herhjemme har gjort en betydelig forskel.

- Jeg møder rigtig mange afrikanske kvinder, som ikke er omskåret, eller som kun er omskåret meget lidt. De har absolut ikke lyst til at videreføre den tradition, siger Karin Riisbjerg, der er konsultationsjordemor for de afrikanske kvinder, til DR.

Hun hører fra kvinderne, at det er imamer på udenlandske tv-kanaler, som har talt dem fra omskæring, fordi de påpeger, at det er en tradition og ikke en del af islam.

- Jeg har ikke mødt en eneste omskåret kvinde, der ønsker, at hendes datter skal omskæres, fortæller Karin Riisbjerg.

Færre omskårede kvinder
Også på Hvidovre Hospital, som har landets største fødeafdeling, kommer der færre yngre kvinder, der er omskåret.

- Vi skal åbne færre kvinder, der er radikalt lukkede, altså omskåret i den store, svære grad. Men den tradition er jo en supertanker, der skal vendes på globalt plan, siger overlæge i obstetrik Lis Brooks.

Hos Foreningen mod Pigeomskæring holder formanden dog igen med de helt store jubelråb.

- Det er stadig vigtigt at fortsætte kampen mod kvindeomskæring her og internationalt, mener Samia Yusuf Ali og tilføjer, at det ikke længere er et tabu at tale om kvindeomskæring som tidligere.