Kureret for kræsenhed

Charlotte Nielsen havde hele sit liv været kræsen, men så kom hun på Frijsenborg Efterskole i Hammel.

- Man føler sig sådan lidt udenfor. Jeg ville da gerne kunne spise det, de andre spiste, men det kunne jeg bare ikke.

Sådan begynder efterskoleeleven Charlotte Nielsens beretning om et liv, hvor en irriterende faktor har drillet hende ved hvert eneste måltid. Hele sit liv har Charlotte nemlig været ekstremt kræsen. Om for eksempel morgenmad fortæller hun:

- Hvis jeg fik noget til morgenmad, så var det lyst toastbrød med pålægsckokolade.

Charlottes tilfælde er langtfra enestående. Foredragsholder og tidligere folkeskolelærer, Frede Bräuner, fortæller, at han gennem sit arbejde som foredragsholder oplever en stigning i antallet af børn og unge, som er kræsne.

- Jeg oplever flere og flere børn udtrykke kræsenhed på en ny måde. De forlanger at maden skal være sød, nem at spise og nem at tygge, siger han. Han peger på, at ansvaret for børn og unges kræsenhed oftest skal findes hos forældrene.

For Charlotte Nielsen blev et ophold på Frijsenborg Efterskole i Hammel vendepunktet. Efterskolen har nemlig en kostpolitik, der gør, at der ikke er megen plads til kræsne elever.

- Så økologisk som muligt. Så groft, grønt og hjemmelavet som muligt. Det er det vigtige, fortæller Jens Petersen, forstander på Frijsenborg Efterskole.

Af samme grund har Charlotte Nielsens kostvaner nu ændret sig radikalt til det bedre - noget som i den grad har kunnet mærkes på hjemmefronten.

- De har stået med åben mund og gloet på mig og har simpelthen ikke kunnet forstå 'hvad sker der her?' Men de er selvfølgelig blevet rigtig glade, smiler hun.

Til de forældre, hvis børn stadig ikke helt har lært at spise grøntsager, har Frede Bräuner følgende gode råd:

Inddrag børnene i madlavning, borddækning og indkøb.

Giv ikke børnene valget mellem sund og usund mad. Træf afgørelsen selv.

Forbyd slik og søde sager i hverdagen. Lad den slags være begrænset til weekenden.

Sørg for at have de rigtige varer i køleskabet. Vælg eksempelvis en yoghurt uden sukker i stedet for en med. Køb groft brød i stedet for hvidt toastbrød.

Undgå diskussioner og konflikter omkring måltidet. Børn kan ofte finde på at bruge maden som konfliktmiddel og sige "det kan jeg ikke lide," hvis der noget, de er utilfredse med.

Er du gravid, så sørg for at spise sundt. Forskning viser, at spædbørn ofte bliver påvirket af, hvad deres mor spiser.

Se meget mere i vores udsendelse i aften kl. 19.30.