Kunstnere skal hjælpe børn

Selvportrætter udstilles på ARoS

Børnenes selvportrætter skal udstilles sammen med professionel kunst på kunstmuseet ARoS.

Et nyt projekt skal hjælpe anbragte børn på ni forskellige døgninstitutioner med at sætte ord på de problemer, de tumler med, ved hjælp af kunst. Det skriver metroXpress fredag.

Projektet, der er søsat af Børnehjælpsdagen, involverer en række kunstnere, der har hjulpet børnene med at male selvportrætter, som senere kan blive udstillet på ARoS i Aarhus.

- Billedkunst er en god måde at udtrykke sig på. Mange mennesker har ikke så nemt ved at udtrykke det, de har indeni sig, med ord, og der er kunst et rigtig godt alternativ,« siger kunstner Kaspar Bonnen, der har været sammen med en gruppe af børnene og hjulpet dem med deres selvportrætter, til metroXpress.

Den opfattelse er han ikke ene om at have. Børnepsykolog Margrethe Brun Hansen mener, det giver børnene gode midler til fremtiden, og kalder projektet smukt.

- Det er svært at finde et sprog til at udtrykke sit inderste. Især er det svært at formulere for eksempel smerte, sorg og skyldfølelse. Men det skal jo ud, hvis man har det indeni allige­vel, siger Margrethe Brun Hansen til metroXpress og fortsætter:
 
- Den smukkeste indgangs­vinkel til et barn, hvis man vil vide, hvordan et barn egentlig har det, er igennem dets tegninger og malerier.

Kan ikke overleve
Hun bakkes op af børne-psykolog Birgit Bruun, der mener, at det kan være en overlevelsesstrategi at male, hvis man er sprogfattig.

- Vi kan ikke overleve, hvis ikke vi kommunikerer med andre mennesker. At male kan være en måde at få hul til omverdenen med sine budskaber. Billedet er en stærk kommunikationsform, siger Birgit Bruun.

Både hun og Margrethe Brun Hansen ser desuden det at male billeder som en måde, hvor børnene kan få en form for opmærksomhed, de ikke er vant til.

Børnene føler sig set og hørt på en ny måde, når de rent faktisk får et redskab, der giver dem mulighed for at udtrykke sig, siger Margrethe Brun Hansen. Den følelse smitter af på børnenes selvopfattelse.
 
- Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at de børn også får bedre selvværd af at male de selvportrætter. Pludselig har de en kanal til at blive set af deres medmennesker, siger Birgit Bruun