Kunstner gæster landsby: Kan skabe monument over en død regnorm

Det er også de små landsbyer, der tager del i fejringen af Aarhus 2017. Fulden har i disse dage besøg af tre internationale kunstnere

02:42

Alt ånder fred og idyl i landsbyen Fulden 10 km syd for Aarhus.

Alligevel er det ikke helt, som det plejer at være. I byens anlæg er beboerne stimlet sammen for at byde velkommen til tre personer, der ikke normalt hører til i byen.

Det går ud på at få kunsten ud i landsbyerne, således at folk også ude i udkanten oplever den.

Felix Petersen

Det er tre kunstnere fra hhv. Tyskland, Italien og Japan. I fem dage vil de forsøge at aktivere byens beboere i et samarbejde om at skabe nogle kunstværker.

- Det går ud på at få kunsten ud i landsbyerne, således at folk også ude i udkanten oplever den, siger Felix Petersen, der er koordinator for projektet, og som derfor også skal opholde sig i landsbyen:

- Det er meningen, at børn og voksne kan følge processen eller deltage i processen og være med til at inspirere kunstnerne, siger han.

En stor del af Fuldens indbyggere er samlet om kunstnerprojektet. 

Hartmut Stockter hedder kunstneren fra Tyskland. Han har arbejdet meget i Danmark og taler derfor flydende dansk.

Han efterlyser historier fra byens indbyggere, der kan inspirere ham til at lave nogle små værker af ting, han finder i byen.

Når vi så mødes, kan vi glæde os over dem eller huske tilbage på denne uge, hvor kunstnerne var her.

Susanne Bernburg

- Det kan f. eks. være historien om en død regnorm, som jeg så kan lave et monument over, siger han.

Får betydning for byen

Fulden har ca. 90 indbyggere fordelt på 30 huse. Mange af dem har interesseret sig for kunstnerbesøget, men kun en lille kerne på 15- 20 personer har særligt involveret sig i projektet.

En af dem er Susanne Bernburg, der trækker et stort læs med at koordinere indkvartering og bespisning af gæsterne.

- Der er måske ikke så mange, der er aktive lige nu, men de fleste går også på arbejde om dagen. Jeg kan da håbe på, at der er mange, der kommer til at glæde sig over resultaterne, siger Susanne Bernburg.

Læs også Ny hjemmeside giver dig overblik over Aarhus’ kulturtilbud

Hun tror, at kunstnerbesøget vil få betydning for byen fremover.

- Der kommer nogle værker ud af det, som står, om ikke til evig tid, så ihvertfald et stykke tid, og når vi så mødes, kan vi glæde os over dem eller huske tilbage på denne uge, hvor kunstnerne var her. Så har vi en fælles historie vi kan snakke om, lyder det fra hende.

Hartmut Stockter bliver inspireret af en historie om nogle børn, der fandt et firben med nogle flåter på, som de lagde i fryseren. De tænkte, at det vekselvarme firben ville overleve, mens flåterne ville dø.

Kunstneren brænder små stumper af plasticaffald ind i en tom plasticølflaske og laver på den måde et flot lille billede af et firben. Han håber at nå at lave flere små værker, som han vil finde en passende plads til i byen.

Du kan se hele indslaget fra Fulden øverst på siden.