Kunst reddet fra vandet

Vandskade: Slipper billigere end først antaget

Ødelæggelserne efter en vandskade på Randers Kulturhus er ikke så store som frygtet.

Natten til torsdag er vand sivet fra taget på Randers Kulturhus og ned gennem etagerne i bygningen, som rummer Museum Østjylland, Randers Bibliotek og Randers Kunstmuseum.

- Det så forfærdeligt ud, men det så værre ud, end det har vist sig at være, siger museumsdirektør Ernst Stidsing fra Museum Østjylland.

Han fortsætter:

- Der er kommet vand ind i vores magasin. Det er løbet ned ad en væg, og det har ramt nogle genstande, der var pakket i kasser. Alle tingene var hævet fra gulvet på paller, men i forbindelse med, at det løb ned ad væggen, er nogle kasser med tekstiler blevet våde. Skaderne skønnes til at være små, men ikke uoprettelige, siger Ernst Stidsing.

Også på Randers Kunstmuseum ånder de lettet op.

- Vandet trængt ind i et rum, hvor vi opbevarer skulpturer. Men skulpturerne stod på paller, så de var placeret 10-15 centimeter over gulvet, så de har ikke taget skade. Så der er ikke et eneste kunstværk hos os, der har taget skade, siger museumsdirektør Lise Jeppesen.

På biblioteket er vandet ligeledes sivet ind i et magasin, ligesom der er vand i kælderen.

- Vi har vandskader på bøger i vores magasin. Det er ikke bøger, som er uerstattelige. Vi er heldige med, at det er bøger, som vi kan købe igen. Der bliver selvfølgelig udgifter, som skal dækkes, men det er ikke en gravballemand, der ikke kan graves op igen, siger Allan Malver, der er kommunikations- og formidlingskonsulent hos Randers Bibliotek.