Kunst eller upassende?

Et nyt kunstværk i Langå skaber debat

02:17

1 af 2

Et nyt kunstværk i Langå bliver beskyldt for at ligne ligkister, og det er uheldigt, når nærmeste nabo er et ældrecenter.

På en græsplæne i Langå står der et kunstværk, som lige nu er genstand for debat.

For nogle forestiller det små huse, der er stablet oven på hinanden som en kommentar til en af klodens store udfordringer:

- At vi er ved at være en overbefolket verden. Vi bor tæt sammen, og vi skal tage hensyn til hinanden, siger Bennie Bakmann, der er medlem af Langå Kunstforening, som har været med til at få kunstværket til byen.

Andre mener derimod, at kunstværket ligner ligkister, der er stablet oven på hinanden - hvilket er upassende, når naboen er Kildevang ældrecenter.

- Jeg er selv 72 år nu. Det kan godt være, at det er mig, der sidder dernede på Kildevang en dag, og så synes jeg ikke, at jeg har behov for at sidde og kigge ud på kister. For man ved jo godt, hvor det bærer hen, siger Ole Mortensen.

Se: Kunst eller aktier

Kunstværket hedder Stackhouse, og det er skabt af den australske kunstner Flossie Peitsch. Stackhouse var en del af udstillingen Sculpture by the Sea i Aarhus i 2013, og derefter fik Langå tilbudt værket kvit og frit.

Og ifølge kunstneren er værket tænkt som små huse stablet på hinanden for at illustrere overbefolkningen - og ikke som kister.

På ældrecentret Kildevang er de glade for værket, selvom man var klar over, at det kunne dele vandene.

- Jeg kunne ikke drømme om at sige nej til det. Jeg sagde, at der uden tvivl ville blive lidt snak om det, men det synes jeg at der skal være, for ellers er sådan et kunstværk ikke noget værd, siger Knud Erik Christensen fra bruger- og pårørenderådet på Kildevang.

Og samme holdning deler Bennie Bakmann.

- Alle har lov til at have en mening om det. Det er det, som kunst kan. Kunst skaber debat og stillingstagen. Det er det, der er meningen med kunst, siger Bennie Bakmann.

Men stod det til Ole Mortensen, så skulle kunstværket fjernes.

Du kan se meget om kunstværket i indslaget over artiklen, og du kan deltage i debatten om det på Facebook.