Kulturkendis skyder med skarpt efter Aarhus 2017

Aarhus 2017 er historiens største fest for bureaukrater, siger Palle Granhøj. Han er klar med ny forestilling, hvor Aarhus spiller central rolle

Palle Granhøj flyttede sidste år Granhøj Dans væk fra Aarhus i protest mod byens politikere. Foto: Niels Ahlmann Olesen - Scanpix

Foto: Palle Hedemann - Scanpix

1 af 2

Rethink "FUCK" - with love to Aarhus.

Sådan lyder titlen på forestillingen, som den aarhusianske kunstner Palle Granhøj sætter op i København.

Forestillingen har urpremiere fredag den 31. marts, og omdrejningspunktet er Granhøjs mangeårige virke i aarhusiansk kulturliv. 

Det sluttede brat sidste efterår, hvor Palle Granhøj endte med at smække med døren i frustration over de lokale politikere. Han opgav at drive Granhøj Dans videre i Aarhus.

Aarhus 2017 er den dyreste bureaukrat-fest, der nogensinde er lavet.

Palle Granhøj, kunstner

Beslutningen traf han i protest mod politikerne i Aarhus, som - mente han - ikke ville hans dansekompagni. Han efterlyste klare svar fra politikerne i forhold til kommunal støtte, og dem følte han ikke, han fik.   

Med 'Rethink "FUCK" - with love to Aarhus' sender Palle Granhøj Aarhus en hilsen. Men han giver ikke byen fingeren, siger han - det er fuck i en gentænkt og konstruktiv udgave.

- Den umiddelbare reaktion i forhold til det, jeg har været udsat for, var jo at sige fuck Aarhus. Men jeg har vendt det om. Hvis jeg ikke havde fået den dårlige behandling af Aarhus Kommune, så kunne jeg ikke have lavet den her forestilling, siger Palle Granhøj til TV 2 I ØSTJYLLAND. 

Læs også Aarhusiansk danseteater lukker: Jeg er slidt op

Han understreger, at han intet udestående har med Aarhus som by og den menige aarhusianer. Det er byens politikere, han langer ud efter.

Kulturfest for bureaukrater

'Rethink "FUCK" - with love to Aarhus' er med Palle Granhøjs ord en alternativ og intim forestilling. Den kigger tilbage på de mange år, Granhøj Dans lå i Aarhus.

- Der vil være elementer fra tidligere forestillinger sat sammen på en ny måde, siger han.

Palle Granhøj bor stadig i Aarhus, som i år er europæisk kulturhovedstad. Han har ingen fidus til den måde, projektet er grebet an på.

Der er postet hundredvis af millioner i projektet, men der er ikke meget kultur at hente for den almindelige østjyde.

- Aarhus 2017 er den dyreste bureaukrat-fest, der nogensinde er lavet, siger Palle Granhøj og uddyber:

- Mange af pengene bruges på administration frem for på kultur.