Kulturen reddet på målstregen

Østjysk kultur får alligevel flere støttekroner

Der bliver alligevel fortsat gratis adgang til de faste udstillinger på Statens Museum for Kunst i København. Regeringen har opgivet sine planer om at kræve entré.

Det er et af resultaterne af en ny kulturaftale mellem regeringen og Enhedslisten i forbindelse med finansloven for 2013, statens budget.

Prisen for at lade folket gå gratis ind på statens museum er 10,4 millioner kroner.

Aftalen omfatter kun i alt 20 millioner kroner, men det er på symbolske områder som det statslige kunstmuseum foruden museerne Fregatten Jylland i Ebeltoft, Den Gamle By i Aarhus, landbrugsmuseet Gl. Estrup ved Randers og Arbejdermuseet i København.

Fregatten Jylland får årligt 1,7 millioner kroner mere i forhold til regeringens finanslovforslag, til vedligeholdelse.

Den Gamle By i Aarhus får tre millioner kroner, mens Gl. Estrup og Arbejdermuseet får hver 0,8 millioner kroner og dermed bevarer deres støtte på 2012-niveau.

Ud over det er der afsat 1,8 millioner kroner til Skibsbevaringsfonden til at vedligeholde træskibe. Og en ny forsøgsuddannelse i Ny Cirkus får 1,5 millioner kroner.

Kulturminister Uffe Elbæk (R) kalder det en god dag for kulturen.

- Jeg vil godt kvittere for Enhedslistens løsningsorienterede tilgang til forhandlingerne, siger han i en pressemeddelelse.

Enhedslistens kulturordfører Jørgen Arbo-Bæhr er også glad.

- Det har været en mærkesag for Enhedslisten, at bevillingen til Den Gamle By forlænges. Samtidig er vi glade for at kunne styrke Arbejdermuseet, siger han.