Kritiserer kræft-undersøgelse

Ældre skal også screenes, mener Aarhus-læge

De tegner sig for mere end 25 procent af samtlige nye tilfælde af livmoderhalskræft, ligesom de langt hyppigere end yngre kvinder dør af deres sygdom.

Alligevel er danske kvinder over 64 år ikke en del af screeningsprogrammet, der ellers skal sikre, at sygdommen opdages og behandles i tide.

Det får nu ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten lørdag en række professorer, overlæger og Kræftens Bekæmpelse til at kræve, at også ældre kvinder tilbydes regelmæssige undersøgelser for tegn på den frygtede sygdom.

- Danske kvinder omkring 70 år har den højeste forekomst og dødelighed af livmoderhalskræft i hele Norden, og dødeligheden stiger brat for danske kvinder over 65 år.

Se: Her opdagede de screeningsfejl

- Det virker uforståeligt, at vi ikke screenings-mæssigt tager os af den gruppe, siger Jan Blaakær, der er professor og overlæge ved Aarhus Universitetshospital, til Jyllands-Posten.

Han og andre læger henviser blandt andet til, at mange ældre har et aktivt sexliv. De risikerer derfor at blive smittet med hpv-virus, når de ryger ud af screeningsprogrammet, når de passerer de 65 år.

Enhedschef hos Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm mener derimod, at tilbuddet om en hpv-test til de 60-64-årige tager højde for de ældre kvinders risiko.

- Men vi er villige til at ændre anbefalinger, hvis ny viden taler for det, siger han.