Kritisable besparelser

Muskelsvindfonden retter kritik mod kommunen

Muskelsvindfonden retter skarp kritik mod Aarhus Kommune. Foreningen mener, at Aarhus Kommune er i færd med ulovlige besparelser på hjælp til handicappede. Det fortæller DR Østjylland.

Det er brugen af rådighedstimer, Muskelsvindfonden kritiserer.

På en rådighedsvagt må en hjælper kun assistere i helt uforudsete situationer. Som regel bruges timerne om natten, mens den handicappede sover, men nu ser Muskelsvindfonden, at Aarhus Kommune i stigende grad bruger timerne om dagen.

- Vi har fået 8 henvendelser på to måneder fra borgere i Aarhus Kommune om det her problem, siger politisk udviklingschef i Muskelsvindfonden Jørgen Lenger.

Kan kun få hjælp til uforudsigelige ting

En af de handicappede, der har oplevet omlægningen er Jacob Jensen på 22.

Jacob Jensen lider af muskelsvind. Siden juni har han været visiteret til at have 37,5 rådighedstimer om ugen i dagtimerne. Timer, hvor han i teorien kun må få hjælp med helt uforudsigelige ting, som hvis han er ved at falde ud af kørestolen.

- Jeg har kun få kræfter i armene, og jeg kan ikke bruge mine ben. Det ville betyde, at hvis jeg fik en ven på besøg (under rådighedsvagt red.) ville jeg ikke kunne lukke ham ind, for jeg kan ikke åbne døren, siger Jacob Jensen fra Aarhus.

Jacob Jensen klagede over sin visitation for flere måneder siden. Der skete imidlertid en pludselig udvikling i sagen, netop den dag Jacob og hans hjælpere tog kontakt til P4 Østjylland.

Rådighedstimerne er nu midlertidigt skrottet, så Jacob har aktive hjælpertimer døgnet rundt.

Aarhus Kommune afviser kritik

På en rådighedsvagt får en hjælper 89 kroner i timen, Omkring 20-30 kroner mindre end på aktive hjælpervagter. Det er en af grundene til, at Muskelsvindfonden mener, at der er tale om en generel spareøvelse. Men det afvises af Aarhus Kommune:

- Det billede kan jeg slet ikke genkende, vi er på ingen måde ved at omlægge aktive timer til rådighedstimer, siger Tina Fendinge, myndighedschef i Voksen Handicap i Aarhus Kommune.

Hun påpeger, at alle sager bliver vurderet på et individuelt grundlag, og derudover henviser kommunen til, at der kun har været to klager om rådighedstimer, heraf var den ene Jacobs klage.

Kommunen presser grænsen

I Muskelsvindfonden mener Jørgen Lenger, at kommunen presser grænsen for, hvad rådighedstimer må bruges til.

- Jeg mener det er ulovligt, og jeg mener at Aarhus Kommune ved det.

Aarhus Kommune kan dog ikke forstå den vurdering.

- Der står ikke i loven, hvornår på døgnet rådighedsvagterne kan lægges, siger Tina Fendinge.

Hun vil nu forsøge at komme i dialog med Muskelsvindfonden på grund af uoverensstemmelserne i opfattelsen af sagen.