Kritik af tagterrasser

Museum har brugt ucertificeret træ fra regnskoven

Foto: Colourbox

Byggeriet af den nye udstillingsbygning på Moesgård Museum møder nu kritik fra miljøorganisationen Verdens Skove.

Organisationen er utilfreds med, at museet har valgt at bruge tropisk træ af sorten ipé fra Amazonas-regnskoven i Brasilien, som ikke er FSC-certificeret.

Se: Sådan ser det nye museum ud

FSC - Forest Stewardship Council - er en global mærkningsordning, som sikrer, at træet er bæredygtigt. Det vil sige, at der ikke bliver fældet flere træer i skoven, end skoven kan nå at reproducere.

- Moesgård Museum har ikke sikret sig, at træet stammer fra bæredygtige kilder. Det er ellers nemt nok at gøre ved kun at købe træ, der er FSC-certificeret. Men det har Moesgård altså valgt ikke at gøre, og det mener vi rent ud sagt er under al kritik. Især når der er investeret så mange offentlige skattekroner i det nye museum, siger Stefan Steen Jensen, der er bestyrelsesmedlem i Verdens Skove, i en pressemeddelelse.

Træet er blevet brugt til tre tagterrasser på i alt 270 kvadratmeter.

Museum beklager

Museumsdirektør Jan Skamby Madsen fra Moesgård Museum beklager, at museet ikke har været mere opmærksom på, hvorvidt træet var FSC-certificeret eller ej. Træerne er dog ifølge ham godkendt lokalt:

- Moralsk set burde vi have brugt FSC-certificeret træ. Vi har bare ikke været bevidste nok. Vi har skulle træffe mange beslutninger, og her har vi trådt ved siden af, siger han til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Jan Skamby Madsen fortæller, at Verdens Skove nu vil have, at museet river terrasserne op og fjerner dem, men det vil museet ikke være med til. Moesgård Museum vil nu gå i dialog med miljøorganisationen:

- De synes, vi skal rive dem op, men så er vi lige vidt. Så skal vi bare fælde mere træ i regnskoven, siger Jan Skamby Madsen til TV 2 | ØSTJYLLAND og foreslår, at museet i stedet for kunne donere penge til at få plantet mere regnskov.

Tilbage i 2009 oplevede kunstmuseet ARoS en lignende sag i forbindelse med opførelsen af deres nye tagterrasse. Her var der i første omgang bestilt ucertificeret træ, men efter medieomtale, valgte Aarhus Kommune at ændre ordren til FSC-certificeret træ.