Krisekurven flader ud

Kraftigt fald i beskæftigelsen næsten bremset

Antallet af østjyske arbejdspladser er nu i knap så frit fald, som de var, da krisen var værst.

Østjylland har siden 2008 mistet næsten 20.000 jobs.

- Vi kan sige, at bunden blev nået omkring 1. kvartal 2010, men om vi er på vej frem, det har jeg ikke noget bud på, siger Kent Nielsen, analytiker og direktør i eStatistik til DR Østjylland.

Det kraftige fald i beskæftigelsen er næsten bremset - men også kun næsten. Også 2010 bød på en lille nedgang i antallet af jobs i den østjyske industri.

Og siden krisen for alvor ramte Østjylland, er hvert femte job i industrien forsvundet. Antallet af beskæftigede i byggebranchen er gået lige så meget ned, og hvert tiende job i handels- og transportbranchen er gået samme vej.

- Det fortæller mig, at Østjylland står på nogenlunde samme sted som lige efter krisen, siger Kent Nielsen.

Vækst i enkelte brancher
Kun en enkelt branche i Østjyllands erhvervsliv har oplevet vækst hele vejen gennem krisen. Det drejer sig om virksomheder, der servicerer andre virksomheder.

En af dem er Sport Solution fra Åbyhøj, som sælger booking-systemer til fitness-centre.  Sport Solution er vokset år for år hele vejen gennem krisen.

- Vi ramte et sted, hvor der var et behov for mere, fortæller den daglige leder Martin Rand til DR Østjylland.

Vækstprocenterne for den lille virksomhed med fem ansatte har ligget på mellem 25 og 50 procent om året siden 2008. Omkring 150 danske fitnesscentre bruger i øjeblikket Sport Solutions bookingsystem.

Kilde: DR Østjylland