Kranførere går til statsadvokaten

Fyrede arbejdere går videre med SMS-sag

Tre fyrede kranførere på Aarhus Havn og flere af deres tilbageværende kolleger vil bede statsadvokaten i Viborg rejse straffesag mod havnens direktør Bjarne Mathiesen og Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S), skriver Århus Stiftstidende lørdag

Det sker efter at Østjyllands Politi i går afviste at gå videre med sagen om, at ledelsen har kigget i ansattes mobiltelefoner og der - angiveligt - fundet beviser på mobning af medarbejdere, der var parat til at tage overarbejde.

Kranførernes advokat Bjarne Overmark mener, at sagen er afvist på inhabilt grundlag:

- Hvis Jacob Bundsgaard og Bjarne Mathiesen tror, at de er ude af fælden, så kan de godt tro om igen. Den her sag er slet ikke slut, sagde han på et længe planlagt offentligt møde om sagen på en café i Aarhus i går.

Overtrædelse af den personlige frihed

Bjarne Overmark mener, at der er tale om en klar overtrædelse af den personlige frihed, når ledelsen læser private SMS'er på en medarbejders mobil­telefon.

Aflytningen af kranførernes tjenestemobiltelefoner opstod i en periode, hvor der var uro på havnen.

Kranførerne gennemførte flere overenskomststridige arbejdsnedlæggelser, og de nægtede at påtage sig overarbejde og måtte derfor kommanderes på arbejde, når skibe ankom uden for normal arbejdstid.

Ledelsen på Aarhus Havn hørte på et tidspunkt om en kranfører, der angiveligt truede og mobbede kolleger for at få dem til at lade være med at påtage sig overarbejde. Samtidig havde personer, der underskrev sig "kranførerne" sendt mails til Aarhus Havns kunder, pressen og politikere med deres udlægning af den anspændte situation.

Undersøgte tjenestetelefoner

Da havnens ledelse mistænkte en bestemt kranfører for at være involveret i både mobning og mail-kampagne, undersøgte Bjarne Mathiesen vedkommendes tjenestetelefon og de beskeder, der var sendt mellem den pågældende medarbejder og andre af havnens tjenestemobiltelefoner.

Korrespondancen var så belastende, at Aarhus Kommunes jurister vurderede, at der var tale om en væsentlig misligholdelse af tre medarbejderes ansættelsesforhold.

Efter forhandlinger, hvor fagforeningen 3F var involveret, opsagde de tre kranførere deres stillinger efter indgåelse af fratrædelsesaftaler.