Kræver bedre jobcentre

Der skal luges ud i reglerne, mener Aarhus-borgmester

Genrefoto.

Det danske beskæftigelsessystem koster 16 milliarder kroner årligt og er dermed et af verdens dyreste. Alligevel har langtfra alle virksomheder en tro på, at det så også fungerer tilfredsstillende.

To ud af tre direktører fra de af landets største virksomheder, der har deltaget i en rundspørge foretaget af Berlingske Research, rekrutterer ikke via jobcentrene. Primært fordi de foretrækker at finde kvalificerede ledige selv, men også fordi de ikke finder de ledige fra jobcentrene tilstrækkeligt kvalificerede. Det skriver Berlingske.

Skal virksomhederne for alvor have succes med jobcentrene og omvendt, kræver det ressourcer - i særdeleshed hvis virksomhederne skal tage svage ledige og ledige med nedsat arbejdsevne ind på støtteordninger.

Sådan lyder det fra blandt andet fra den Aarhus-baserede byggemarkedskæde Silvan, hvor dialogen med jobcenteret fungerer. Silvan er glad for ordningen og de ledige, hvoraf flere senere i forløbet bliver fastansat.

- Men har man ikke ressourcer til det, skal man lade være med at benytte ordningen, mener Silvan-butikschef Benny Andersen.

Skal luges ud i reglerne

Regeringen har meldt ud, at den vil forbedre beskæftigelsessystemet, så det sikrer et bedre match mellem virksomheder og ledige, der ikke selv kan finde job.

Ændringerne skal blandt andet forhindre, at nogle virksomheder rekrutterer udenlandsk arbejdskraft, mens ledighedskøen herhjemme stagnerer, og de skal sikre, at langtidsledige kommer ind på arbejdsmarkedet.

Initiativet bliver varmt modtaget af både fagbevægelse og arbejdsgivere. Og også i kommunerne, som har ansvaret for jobcentrene.

- Men det kræver, at vi får luget ud i alle reglerne på området og får opkvalificeret vores medarbejderne i jobcentrene. Det hæmmer os i at udvikle en mere serviceorienteret kultur, forklarer Jacob Bundsgaard (S), formand for Arbejdsmarkedsudvalget i KL og borgmester i Aarhus.