Konservative får vælgerlussing

Rød blok står til stor valgsejr i ny meningsmåling

De Konservative i Aarhus styrtbløder, og går tilbage fra 8,9 procent ved sidste kommunalvalg til 3 procent, mens Enhedslisten stormer frem fra 3,7 procent ved seneste kommunalvalg og ville få 9 procent, hvis der var kommunalvalg i dag, viser en ny meningsmåling.

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) sidder trygt i sin borgmesterstol i Aarhus Byråd. Også efter kommunalvalget 19. november, skriver Århus Stiftstidende.

Hele 38 procent af vælgerne foretrækker Socialdemokraternes siddende borgmester, hvis de skulle vælge en borgmester i dag.

Det viser en meningsmåling fra Epinion lavet for Århus Stiftstidende. Analyse- og konsulentvirksomheden har interviewet 501 århusianske vælgere over 18 år, som danner et repræsentativt udsnit af befolkningen.

Ingen af de andre officielle kandidater til borgmesterposten opnår mere end 10 procent af stemmerne.

- Der er tale om en klar borgmestereffekt. Der har indtil for nylig været usikkerhed om, hvem Venstres kandidat ville blive. Det har betydet, at Bünyamin Simseks kampagne først for alvor går i gang nu, siger Terje Vammen, partner og direktør i Epinion.

Han mener, at meningsmålingens tal er et udtryk for, at meget få vælgere kender til deres lokalpolitikere. Jacob Bundsgaard er som borgmester et velkendt ansigt, mens Venstres Bünyamin Simsek (V), Marc Perera Christensen (K) fra Konservative og SFs Thomas Medom (SF) har svært ved at slå igennem.

- Den platform, der skal til for at være et kendt ansigt, er ikke så stor i Aarhus. Mange kender ikke deres politikere, siger Terje Vammen.

- Det kan blandt andet skyldes, at kun 55-60 procent af danskerne dagligt læser en avis, viser vores undersøgelser. De tal er ikke gode for lokalpolitikkerne. Tilbage i 1998 læste 90 procent af danskerne dagligt en avis og fik dermed et forhold til deres lokalpolitikere, siger Terje Vammen.

Rød blok står i øvrigt til at fastholde flertallet i Aarhus byråd. Socialdemokraterne, De Radikale, SF og Enhedslisten tegner sig for 67 procent af stemmerne i meningsmålingen, mens blå blok med De Konservative, Liberal Alliance og Kristendemokraterne, Dansk Folkeparti og Venstre ville opnå 33 procent.

Aarhus står dermed fast som en politisk rød højborg.