Kommune planlægger erhverv: Forening frygter forurening af grundvand

Nyt erhvervsområde kan forurene grundvand, frygter naturfredningsforening. Formand åben for ændringer

01:51

Erhvervsgrunde kan måske blive fremtiden for et område i Favrskov. I øjeblikket er der marker og udsigten til, at kommunen planlægger at give plads til produktionsvirksomheder på grunden, bekymrer Danmarks Naturfredningsforening.

- Der skal ikke ret meget til for at forurene grundvandet, fordi det er ret sårbart det her, siger formand for Danmarks Naturfredningsforening i Favrskov Alfred Borg.

Der skal ikke ret meget til for at forurene grundvandet, fordi det er ret sårbart det her

formand for Danmarks Naturfredningsforening i Favrskov Alfred Borg.

Lige under jorden udvindes der nemlig drikkevand til borgere i både Aarhus og Favrskov Kommune.

- Lige så snart, at man begynder at have egentlig produktion, så vil der også være en risiko for, at der sker uheld. Selv med de bedste sikkerhedsforanstaltninger kan der ske uheld rundt om, siger Alfred Borg.

Hos Aarhus Vand er man også kritiske over for planen. De vurderer, at risiko for forurening af drikkevandet er stor. Grundvandet ligger nemlig højt, og det gør, at det er dårligt beskyttet mod nedsivning. 

Læs også Landbrug og Fødevarer klager over sprøjteforbud i Beder

Kun tre medlemmer af det gamle byråd i Favrskov Kommune stemte imod forslaget. En af dem var Anne Neergaard.

- Det er jo ’forever’. Ødelægger du grundvandet en gang for alle, så er grundvandet ødelagt, siger forhenværende byrådsmedlem i Favrskov Kommune Anne Neergaard (S).

Hun håber nu, at det nye byråd vil gå i en anden retning end det gamle.

- Jeg håber selvfølgelig, at de tænker sig om en ekstra gang og griber muligheden for at sige, at vi laver en anden planlægning, og så at vi benytter nogle af de andre områder. Der er masser af muligheder, siger Anne Neergaard.

Læs også Bakterier i drikkevand i Randers: Kog vandet inden brug

 Formand åben for ændringer

Den nye forman for planudvalget er åben overfor at lave ændringer i planen, inden det vedtages endeligt.

- Jeg er indstillet på, at der skal tages store hensyn i lokalplanen for at undgå forurening, men en 100 procent sikkerhed kan man aldrig opnå – heller ikke når området drives med landbrugsdrift som nu, siger forman for planudvalget i Favrskov Kommune, Erling Kvist Andersen (S).