Kommune møder kritik i sag om Harlev-børn

Århus Kommune var på forhånd advaret om, at forældre ville sende deres børn til Libanon for at undgå tvangsanbringelse.

Mahmoud, Nour og Hannah Obeid har i mere end to år befundet sig i det østlige Libanon - over 4.000 kilometer væk fra Harlev.

Århus Kommunes sociale myndigheder må nu svare på kritik fra flere sider i den meget omtalte sag fra Harlev, hvor tre børn blev sendt til Libanon af deres forældre for at undgå en tvangsfjernelse.

Inden børnene blev sendt af sted fortalte forældrene nemlig socialforvaltningen om planerne. Men kommunens folk troede ikke på at de ville gøre alvor af dem.

- Vores medarbejdere troede ikke på at familien ville gribe til fjernelse af børnene her fra Danmark, siger Århus Kommunes socialrådmand Hans Halvorsen (S) til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Men det gjorde familien. Nu frygter Børns Vilkår at det vil få traumatiske følger for børnene at kommunen ikke forhindrede udrejsen til Libanon og lyttede til familiens advarsel:

- Det skal man tage meget alvorligt og man skal reagere. Man skal ikke være bange for at man så tager fejl. Heller tage fejl én gang for meget end én gang for lidt, siger socialrådgiver og specialkonsulent i Børns Vilkår Jette Wilhelmsen til TV 2 | ØSTJYLLAND.

- Det er bestemt ikke børnenes tarv. Århus Kommune og socialforvaltningen har på det groveste svigtet børnene, siger Leif Randeris, der er kontorleder på Indvandrerrådgivningen i Århus.

Se mere om sagen i søndagens nyhedsudsendelse kl. 19.30 på TV 2 | ØSTJYLLAND.