Kommune giver millioner tilbage: 70 flere pædagoger på stuerne

Rådmand for Børn og Unge, Bünyamin Simsek (V) vil lade flere penge nå ud til kommunens daginstitutioner i stedet for at spare dem op

Genrefoto. Foto: Søren Bidstrup - Scanpix

De skriger efter dem. Både de offentligt ansatte, fagforeningerne og forældrene: Flere hænder i daginstitutionerne - tak! 

Det ønske vil man nu imødekomme i Aarhus Kommune, hvor der efter flere år med stabil drift på børne- og ungeområdet nu er plads til at give lidt ekstra penge tilbage. 

Børne- og ungerådmand Bünyamin Simsek (V) har besluttet, at 28 millioner kroner nu skal ud og gavne i kommunens dagsinstitutioner. 

Læs også Forældre-sjusk i ferierne spilder børnehavers penge

Pengene betyder ifølge rådmanden, at der kan ansættes 70 ekstra pædagoger, som særligt skal ud og give en hånd med i vuggestuerne. 

- Vi vil gerne give ud af de penge, som hvert år er i overskud. Det giver flere voksne hænd til børnene, siger Bünyamin Simsek til TV 2 | ØSTJYLLAND.

De 28 millioner kroner kommer ikke ud af den blå luft. Det er penge, som Aarhus Kommune hvert år holder tilbage for eksempelvis, at kunne dække uforsete udgifter. 

Mange millioner

I dag bliver 2,4 procent af budgettet på dagtilbudområdet tilbageholdt, mens det kun gælder en procent for folkeskolen. Derfor vil Bünyamin Simsek nu udligne det, så der også kun tilbageholdes en procent på vuggestuer og børnehaver.

Læs også Sygefraværet rasler ned på institution i Randers

Det vil betyde, at institutionerne får et permanent løft, fortæller han: 

- Førhen uddelte vi først pengene - altså de overskydende penge - når året var omme. Derfor gik de ofte til eksempelvis kompetenceløft og efteruddannelse. Ved at sende pengene ud til vuggestuer og børnehaver på permanent basis, kan institutionerne budgettere med dem og ansætte personale. Det gjorde de ikke før, forklarer rådmanden. 

Hvorfor har I ikke gjort det her for længe siden?

- Vi var nødt til at sikre os, at økonomien kørte stabilt. Det gør den nu. Flere år har der været store overskud på mellem 40 og 100 millioner kroner, som vi efterfølgende har givet tilbage. 

 

Mangler flertal for de 24 millioner

Udover de 28 ekstra millioner kroner, har Aarhus Kommune også via finansloven fået otte millioner kroner, som Bünyamin Simsek vil øremærke de 0-2-årige. Det vil sige vuggestuerne. 

Han foreslår samtidig, at overskuddet fra budgettet i 2016 på 16 millioner kroner ligeledes går til kommunens yngste borgere. Det foreslag kan han dog ikke ene mand bestemme. Det kræver flertal i byrådet.

- Jeg håber, at mine byrådskollegaer også kan se fornuften i det, siger rådmand Bünyamin Simsek. 

Samlet set kan dagtilbudsområdet blive tilført 52 millioner kroner, hvoraf de 28 millioner vil være på fast basis og resten være engangsbeløb. 

En del af pengene skal udover ansættelse af pædagoger også gå til forstærket rekruttering af skoleledere, kompetenceudvikling og andre indsatser på børne- og ungeområdet.