De små byer får ikke biblioteker og skoler tilbage

- Kommunerne har igennem ti år centraliseret er for at spare penge. Man får dem ikke til at decentralisere, hvis de ikke får penge med, siger Roger Buch.

Borgerservice og biblioteker er nogle af de serviceinstitutioner, der skal flyttes ud i de små landsbyer.

Det mener SF og Socialdemokratiet. Ifølge forslaget skal der være 25 velfærdscentre fordelt rundt i hele Danmark. Velfærdscentrene skal være statsstøttede og modtage to millioner kroner om året.

Men det kommer ikke til at ske, mener kommunalforsker Roger Buch.

- Kommunerne har nedlagt alle de her skoler, daginstitutioner og biblioteker for at spare penge. Kommunerne flytter dem ikke tilbage, bare fordi Christiansborg synes, at det er en god ide. Man kan nok få kommunerne til at gøre det, hvis der kommer penge med, siger Roger Buch, der er forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Ifølge ham skal der flere penge til, hvis man skal overbevise de kommunale politikere om, at en udflytning er service-institutioner er en god ide.

Med de to millioner i statsstøtte om året kan udflytningen godt lade sig gøre, men de landsbyer, der ikke får del i puljen fra starten, skal ikke forvente tilsvarende udflytninger.

- Kommunerne har igennem ti år centraliseret er for at spare penge. Man får dem ikke til at decentralisere, hvis de ikke får penge med, siger Roger Buch.

Kommunerne er i en historisk stram økonomisk situation.

- Der har aldrig været så få penge i kommunerne, som der er i øjeblikket. Alt tyder på at det fortsætter de kommende år, siger Roger Buch.

Men der er råd til det i kommunerne. Det mener Charlotte Broman Mølbæk (SF), der er byrådsmedlem i Randers Kommune.

- Vi har råd til det i Randers. Vi kan vælge at gøre det, og det synes jeg, at vi skal gøre. Vi skal sikre, at alle borgere i kommunen får valuta for deres skattepenge, siger Charlotte Broman Mølbæk.

- Der er snart kommunalvalg. Det er noget af det, vi vil gå benhårdt efter. Vi ved godt, at der er store problemer ude i landsdistrikterne, siger Charlotte Broman Mølbæk.

Øverst kan du høre, hvad kommunalforsker Roger Buch mener om det nye forslag om at flytte service-institutioner tilnabage til de mindre byer.

VIDEO: Charlotte Broman Mølbæk (SF) mener, at Randers Kommune har råd til at flytte service-institutioner tilbage til landsbyerne.

 

Kildemosen

Tragedie på plejecenter: Tre ud af otte beboere er døde - flere er isoleret

Politibil

Indbrud endte i vild biljagt

Gellerup boligblok

Ny ghettoliste offentliggjort: To er taget af listen

1918-julefest-sammenkobling

Så er det jul igen - nu i farver!

Henrik Ullum

playNy direktør i SSI advarer: Julen kan blive epidemiens største udfordring

kløvedal

playKløvedals ejendom solgt med klækkelig rabat