Kommer tilbage til arbejdet

Hjertestopoverlevere får et godt liv

Overlever man et hjertestop, vågner man op til et godt liv, viser undersøgelse foretaget af Aarhus-forsker.

Det er den foreløbige konklusion på en stor undersøgelse af 800 personer, der mellem 2001 og 2011 har overlevet et hjertestop uden for et hospital.

75 procent af hjertestopoverleverne har kunne komme tilbage og passe deres arbejde igen, viser undersøgelsen, som læge og phd. Kristian Kragholm fra Aarhus Universitet og Aalborg Universitetshospital står bag undersøgelsen:

- Ikke bare vender de tilbage til arbejdet, men de bevarer også deres indkomst og tilknytningen til deres branche, siger Kristian Kragholm til DR Østjylland.

Hans undersøgelse giver som sådan ikke en forklaring på, hvorfor hjertestopoverleverne klarer sig så godt, men han peger på, at inden for de senere år har der været meget fokus på at give hjertestoppatienterne meget hurtig hjælp. Blandt andet kom der nye retningslinjer for, hvordan man skal give hjertemassage.

- Undersøgelsen viser, at i den sidste del af den periode, som vi undersøgte, var der flere hjertestopoverlevere, der kom i arbejde end i den første del af perioden. Det kan skyldes, at de forskellige initiativer har begyndt at give resultater, siger Kristian Kragholm til DR Østjylland.

Selv om hans undersøgelse viser, at hjertestopoverleverne får et bedre liv, er der stadig plads til forbedring på området, for kun ti procent af alle dem, der får et hjertestop, overlever det.

Hjerteforeningen og TrygFonden har støttet undersøgelsen.

Kilde: DR Østjylland