Kollaps: Beboere evakueret sent

Beboere i beboelses-ejendom ikke informeret om risiko for kollaps

Allerede i maj havde Teknologisk Institut den viden, der torsdag førte til, at beboerne i ejendommen Niels Juels Gade 43 på Trøjborg i al hast blev evakueret. Det skriver Århus Stiftstidende.

Ifølge Århus Stiftstidende besøgte to bygningsingeniører fra Teknologisk Institut så tidligt som 11. maj ejendommen for at besigtige den.

På baggrund af besøget lavede ingeniørerne en rapport, som var færdig senere samme måned. Beboernes advokat fandt imidlertid rapporten så uklar, at han måtte stille opklarende spørgsmål til de to bygningsingeniører.

Risiko for sammenstyrtning
Advokaten ville blandt andet gerne have at vide, om der var risiko for beboerne. Til det svarede de to ingeniører fra Teknologisk Institut, at der naturligvis vil være "en vis risiko for kollaps". Med andre ord var der risiko for, at ejendommen styrtede sammen over beboerne.

Da bygningsinspektør Thomas Bruun fra bygningsinspektoratet i Aarhus Kommune ser formuleringen "en vis risiko for kollaps", trykker han på knappen: Ejendommen skal omgående evakueres.

Spørgsmålet er nu: Hvorfor advarer Teknologisk Institut ikke allerede i maj beboerne om, at der er risiko for, at ejendommen kan styrte sammen?

Beboerforeningsformand Marianne Eriksen siger, at hun ikke har modtaget nogen advarsel fra Teknologisk Institut. Og det samme siger bygningsinspektør Thomas Bruun fra Aarhus Kommune.

- Det var først torsdag, jeg blev klar over risikoen, siger han til Århus Stiftstidende.

Ikke noget i klemme
Bygningsinspektør Jørgen Nymark Klavsen fra Teknologisk Institut var den ene af de to inspektører, der allerede 11. maj besigtigede ejendommen.

- Hvorfor giver I ikke straks beboerne besked om, at der er risiko for, at ejendommen kan kollapse?

- Det kan jeg ikke udtale mig om, fordi du ikke er rekvirent på opgaven.

- Jamen, i forhold til jeres ry er det vel vigtigt, at I udtaler jer i sagen?

- Vi mener ikke, at vi har noget i klemme i forhold til vores ry i den her sag. Så det er ikke et argument for mig til at udtale mig, siger Jørgen Nymark Klavsen.

Beboerne advokat, Michael Melchior, er også forundret over forløbet. Han vil nu have afklaret, hvor stor risikoen er for, at ejendommen kollapser.

Kilde: Århus Stiftstidende