Kokkeelever drømmer om michelin-stjerner - og meget andet

Selvom michelin-stjernerne blev uddelt i dag, er det langt fra alle, der sætter stjernerne øverst på ønskelisten

02:09

At være kok handler ikke kun om at anrette flotte tallerkner. Meget af tiden går for eksempel også med at skrælle 20 kg kartofler og ordne løg og gulerødder.

I dag er de prestigefyldte michelin-stjerner blevet uddelt. Selvom mange vil tænke, at alle kokke drømmer om michelin-stjerner, så er det langt fra sandt.

Hver kok, sin drøm.

Sådan er det også for et hold kokkeelever i Silkeborg. For dem er det vidt forskelligt, om det er michelin-stjerner eller gammeldags kromad, der har størst betydning i karrieren.

Kokkeeleverne er ved at forberede sig på deres svendeprøve senere på ugen.

Og for flere af eleverne er der andre ting end stjernerne, der definerer en god kok.

- Jeg går mest op i at få hele flowet til at fungere under service. Selvom der er 100 gæster, skal det bare køre på skinner, siger Rasmus Albrechtsen, der er kokkeelev på College360 i Silkeborg.

ØSTJYLLANDS MICHELIN-STJERNER 2018

Fire østjyske restauranter havde i forvejen stjerner. De har fået dem tildelt igen ved dette års uddeling, og det betyder, at de kan beholde dem, de havde i forvejen. Der er tale om disse fire restauranter:

Restaurant Domestic

Restaurant Substans

Restaurant Gastromé

Restaurant Frederikshøj


De fik hver én stjerne.

- Det, der driver mig, er Danmark, og dét vi kan i forhold til vores mad. Det er den gammeldags kromad og egnsretter, siger kokkeeleven Søren Østerlund.

- At være glad for at få på arbejde og nyde at være på arbejde, det er vigtigere for mig end at få michelin-stjerner, siger kokkeeleven, Gitte Holm.

Læs også Østjyske restauranter beholder michelin-stjerner

Drømmen om stjernerne

For en anden af kokkeeleverne på College360 i Silkeborg står michelin-stjernerne lidt højere på ønskelisten.

- Det er jo kunst, når michelin-kokkene laver mad. Hvad der skal til, det har jeg ikke formlen på, desværre. Det kommer en dag, forhåbentlig, siger kokkeeleven Frederik Ribberholt Pedersen, der stiler efter at få tre michelin-stjerner.

I år deltager Frederik Ribberholt Pedersen i DM for kokkeelever sammen med en medstuderende.

Og drømmen om selv at blive michelin-kok en dag kan også have en positiv effekt.

- Jeg tror, det er med til at gøre, at man tænker meget over selve arbejdet. Altså at man ikke kommer sovende til tingene, og at der skal arbejdes hårdt. Det gælder helt nede fra første led, man starter i, med at der skal ordnes løg og skrælles gulerødder, siger Kathrine Pilgaard Ottosen, der er underviser på College360 i Silkeborg.

Læs også Michelin-stjerner uddelt: Molskroen forbigået

Men selvom kokkeeleven Frederik Ribberholt Pedersen drømmer om stjernerne, forstår han godt, at det ikke er alle, der har det ligesom ham.

- Der skal jo være en kok til os alle sammen. Det kan jo godt være, at klassisk dansk mad ikke får en michelin-stjerne, men det smager jo stadigvæk fantastisk, siger han.

01:32

TV2 ØSTJYLLAND har i anledningen af michelin-uddelingen mødt Steffen Villadsen, der er køkkenchef på Molskroen på Djursland. Han var blandt madanmeldernes favoritter, men alligevel fik han ikke en af de eftertragtede stjerner.

Luk video