Kokain for 43 millioner kroner

Colombianer hjælper politiet i kokainsag

En colombiansk mand har hjulpet amerikansk og dansk politi i en af de hidtil største sager om kokain.

Han er selv kriminel. Og sideløbende med egne lovovertrædelser arbejder han for det amerikanske narkopoliti, DEA. Han spiller skuespil for at afsløre andre kriminelle.

Torsdag fortalte manden, der kaldes Maria eller Mariachi, Retten i Aarhus om sine forhandlinger med to forretningsmænd, som anklages for at ville importere 200 kilo kokain til Danmark.

De tiltalte er en tysk og en colombiansk statsborger - og deres forsvarere borede i Mariachis personlige forhold.

- Correcto, senor, sagde han, da han blev spurgt, om han selv er blevet dømt. Jo, for hvidvaskning af narkopenge i USA.

- Det er fire-fem-seks år siden, forklarede Mariachi, der sad skjult bag en sort skærm, så tilhørerne ikke kunne se ham.

DEA hjalp ham ud af den "hårde situation" og fik ham deporteret til hjemlandet.

- Alt er på det rene takket være Gud, lød det fra manden, der ifølge eget udsagn gennem 28 år har arbejdet for forskellige amerikanske myndigheder.

Indtil nu har han af DEA fået 10.000 dollar til dækning af rejseudgifter i kokainsagen, hvor han rejste til Danmark. I København holdt han møder med tyskeren og colombianeren blandt andet på Vinbar Lundgren og Hard Rock Café. De blev anholdt på gaden i Aarhus i december sidste år.

Hvilken betaling, han vil få for indsatsen, er endnu uafklaret.

- Penge er altid velkomne, bemærkede han.

En dommer i Aarhus gav sidste efterår politiet tilladelse til, at Mariachi kunne yde en "yderst beskeden bistand", da han optrådte som civil agent for politiet.

Men forsvarerne mener, at han overskred den ramme, der var lagt. Således fik advokat Henrik Stagetorn, der forsvarer den 47-årige colombianer, bekræftet, at Mariachi på møderne i København ønskede at indgå en aftale om de 200 kilo.

Næsten 10 gange i løbet af den daglange afhøring afviste han at have presset de tiltalte for at få dem til at indgå aftalen til en værdi af 43,5 millioner kroner.

Dommen ventes i oktober.