Kønssygdomme blomstrer i Østjylland

Antallet af smittede med gonorré og syfilis bliver ved med at stige. Sygdommene er ikke længere noget, der er forbeholdt det homoseksuelle miljø

02:14

I hele 2013 havde klinikken for kønssygdomme i Aarhus et enkelt tilfælde af gonorré. Sidste år var der hele 249 tilfælde.

- Det er bekymrende. Det er et udtryk for, at folk er blevet mindre påpasselige, når de har sex med nye partnere, siger Uffe Koppelhus, der er lægefaglig ansvarlig for kønsklinikken ved Aarhus Universitetshospital.

Også udbredelsen af syfilis i Østjylland er stigende. Sidste år konstaterede klinikken for kønssygdomme 42 tilfælde, mens det tal blot var tre i 2013.

- Nu ser vi også yngre kvinder og kvinder med få seksuelle partnere komme hertil med syfilis og gonorré, og det gjorde vi ikke for tre-fire år siden, siger Uffe Koppelhus.

Flere unge får gonorré

Halvdelen af tilfældene af gonorré i Østjylland var blandt unge mellem 15-25 år. 

Læs også Har du kløe og svie i skridtet: Få det nu tjekket

Mindre brug af kondom er en af årsagerne, mener man hos Sex og Samfund.

- Kønssygdomme er en konsekvens af, at folk ikke har ordentlig arbejdstøj på i sengen, siger daglig leder af Sex og Samfunds rådgivningstilbud, Jeppe Hald.

Han understreger, at kondomet er det eneste, der både beskytter mod graviditet og kønssygdomme på samme tid.

Amalie Møller går på Randers Statsskole.

Flere gymnasieelever fra Randers Statsskole kan godt nikke genkendende til billedet med mindre brug af kondomer.

Blandt andet oplever Amalie Møller flere jævnaldrende kvinder, der er mere bange for graviditet end for kønssygdomme.

- Det eneste, de tænker i forhold til prævention, det er, at de skal huske at tage en fortrydelsespille, fordi de tænker, at så er de beskyttet mod graviditet. Men en fortrydelsespille beskytter jo ikke mod kønssygdomme, siger Amalie Møller. 

Læs også Uge Sex på Saksild Skole: Ikke noget man lærer derhjemme

Hun mener, at de fleste unge har viden om kønssygdomme, men at de sjældent tænker, at de selv er i fare for at blive smittet.

- Som ung føler man sig tit udødelig og man føler ikke, at sådan noget rammer en, og så stoler man måske lidt mere på andre, end man måske burde, siger Amalie Møller. 

Se mere i tv-indslaget øverst i artiklen.

03:19

VIDEO: Se et interview med den daglige leder af Sexlinien for Unge, Jeppe Hald.

Luk video