Klokkespillet er på vej hjem

Ståldelen, der bærer klokkespillet på Rådhuset i Aarhus, er vendt hjem efter restaurering

01:18

Torsdag kom der styr på første etape af genmonteringen af klokkespillet på Rådhuset i Aarhus, idet stålstolen blev hejst op.

Derefter skal den rejses op og samles. Klokkespillet er oprindelig lavet i 1948.

Læs også Rødbillet køber konkurrent og får 20.000 nye kunder

- Det var rustent, og der var fare for, at det kunne styrte sammen. Det hele har været nede og blive restaureret, siger Per Østergaard, værkfører, Thubalka A/S.

Stålstolen er blevet repareret, mens overdelen, der består af fem tårne, er nyfremstillede kopier af de gamle tårne.

Læs også Europahuset tilbage på danske hænder

Hvornår klokkespillet kommer til at spille igen, tør Per Østergaard ikke sige med sikkerhed.

- Vi har en hård tidsplan, der betyder, at den 11. januar skal vi være ude fra byggepladsen, fordi de tager hejsen ned. Man forventer, at vi så skal montere resten indefra. Men jeg er i tvivl, om vi kan få alle materialer op med den lille elevator, siger Per Østergaard.

Øverst kan du se hele videoen, hvor dele af klokkespillet er ved at vende hjem efter restaurering.

Klokkespillets historie 

I 1940 besluttede byens borgerskab, at man i forbindelse med byens 500 års jubilæum som købstad året efter, ville samle ind til et klokkespil til det nye rådhus.
Ved indsamling gav over 6.000 borgere deres genstande af kobber, tin, bly eller messing til indsamlingen. I alt indsamledes ca. 10 tons metal.
Arbejdet med klokkerne kunne ikke gå i gang på grund af forbud mod omsmeltning af metaller, så alle genstande blev opmagasineret i rådhusets kælder. I 1943 var metalmanglen i landet så stor at frem for at få metallet beslaglagt af besættelsesmagten, valgte man at give det til Aarhus Belysningsvæsen.
Til gengæld forpligtede de sig til efter krigens afslutning at levere et parti kobber af samme kvantum og desuden yde et passende bidrag til klokkespillet. I august 1948 kunne klokkespillet indvies ved en folkefest.

Klokkespillet spiller tre gange om dagen (kl. 12, 18 og 24) en gammel middelaldermelodi sat i tekst af Morten Børup: In vernalis temporis. Herudover slår klokkespillet kvarterslag, halvtimeslag og timeslag.
Klokkespillet består i dag af 43 klokker, hvoraf den største timeslagsklokke vejer 2,5 ton. Med de 43 klokker er klokkespillet kromatisk, hvilket giver mulighed for at spille enhver melodi.

Kilde: aarhus.dk