Klar til at hjælpe danskerne med deres kroniske smerter

Torsdag åbnede den nye smerteklinik på Regionshospital Silkeborg

Cirka 20 procent af den danske befolkning oplever dagligt smerter.

Nu er der hjælp at hente til personer, der lider af kroniske smerter. Torsdag åbnede en såkaldt smerteklinik på Regionshospitalet i Silkeborg. Her er formålet er at lære patienterne at leve et godt liv på trods af smerterne.

- Før i tiden kunne jeg det hele, og så gjorde jeg bare, hvad jeg havde lyst til, siger Dorthe Sjørslev Gravesen fra Them.

Men det satte kroniske smerter i ryggen og nervesmerter i benene satte en stopper for det, og hun måtte vende sig til en helt anden hverdag.

- Jeg tror egentlig ikke, at jeg endnu har erkendt det fuldt ud, at jeg aldrig helt slipper af med dem, siger hun.

Nye ambulancer og smerteklinik

Hun er ikke den eneste, der må kæmpe med kroniske smerter. Cirka 20 procent af den danske befolkning oplever dagligt smerter.

- Selvom man fjerne den ydre skade, et ben der er vokset sammen igen, eller armen er vokset sammen fra bruddet, så registrerer centralnervesystemet stadig, at smerten er der, siger Jens Jørgen Daugaard, der er overlæge på Smerteklinikken i Silkeborg.

Klinikken kan ikke fjerne smerterne

På den nye klinik er det planen, at man vil behandle patienter, hvis smerter har varet seks måneder længere end forventet.

- Det er et meget stort problem, der er nogen, som virkelig er invalideret både psykisk og socialt af deres smerter. Så det er bestemt et område, hvor man skal gøre, hvad man kan for at hjælpe dem, siger Jens Jørgen Daugaard.

Smerteklinikken i Silkeborg regner med at kunne tilbyde behandling til 600 smertepatienter om året. De vil ikke kunne fjerne patienternes smerter, men klinikkens sammensatte hold af læger, sygeplejersker, fysioterapeuter, psykologer og socialrådgivere kan hjælpe dem til at håndtere smerterne i hverdagen.