Klapsalver til Thorning

Første 1. maj-tale blev godt modtaget

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) klædt i forårsgrønt er på hjemmebane i den socialdemokratiske højborg Aarhus fra morgenstunden, hvor hun holder sin første af en lang række 1. maj taler.

For første gang i ti år er det dermed en socialdemokratisk statsminister, der fejrer arbejdernes internationale kampdag.

Og talen med en opremsning af den nye regerings foreløbige resultater, en fortsat opfordring til mådehold og en stærk opfordring til at rette samfundet op ikke mindst for at give de unge generationer en chance, vækker klapsalver blandt de omkring 300 fremmødte.

- Jeg er meget glad for hendes opfordring til, at vi skal skabe muligheder for job til de unge. Det er forstemmende, hvis de ikke kan komme i gang med deres liv. Og det afgørende både for dem selv og for resten af samfundet, siger den 70-årige Ella Kipp over morgenkaffen ved de lange borde.

Og hun bakkes op af den 63-årige tidligere maskinarbejder og AMU-lærer 63-årige Peter Juhl Hansen.

- Det er en god tale, og jeg er glad for statsministeren lægger så meget vægt på sammenholdet og solidariteten. Alle, der kan, må gøre en ekstra indsats, så hjælpen kan fokuseres på dem, der har mest brug for det, siger han.

Han har forståelse for, at det er nødvendigt at stramme op på økonomien mange steder og dermed også for opstramningerne i den efterløn, som han selv lige er gået på.

- Det er jo lidt en luksus og havde den ikke været der, havde jeg nok kunne klare et par år mere, siger han.

En af de mange unge deltagere i det tidlige morgenmøde er glad for, at statsministeren trækker de resultater op, som regeringen foreløbig har nået.

- Det har der ikke været meget fokus på, synes jeg. Og så er det godt, at vi endelig har en statsminister, der tør sige tingene, som de er, siger den 31-årige udviklingskonsulent Niels Baj Rye.