Klap og råb giver lys på gangen

Sparer penge på smarte investeringer

Foto: Colourbox

Rundt omkring i de østjyske kommuner bliver der i disse år brugt millioner af kroner på at investere i solcelleanlæg, varmepumper og andre løsninger, som kan spare både penge og CO2.

I Syddjurs Kommune har byrådet bevilliget 35 millioner kroner, som de næste tre år skal bruges til energiprojekter.

På Kolind Skole er en del af pengene allerede blevet brugt. Her har kommunen fået installeret nye sensorer til lyset. I modsætning til de almindelige bevægelsessensorer, reagerer sensorerne på lyd.

Et tryk på et dørhåndtag, skridt eller klap kan derfor være nok til at tænde lyset, og det giver flere fordele, fortæller serviceleder Niels Abrahamsen:

- De tidligere bevægelsessensorer reagerede kun, når du var inden for et bestemt område i lokalet. De nye sensorer reagerer, uanset hvor du opholder dig i lokalet, og det giver selvsagt mere komfort for brugerne.

Det betyder også, at vi kan klare os med langt færre sensorer end før.

De nye, akustiske sensorer kan ifølge servicelederen indstilles til at reagere på meget lave lyde og er mere præcise end de gamle.

- Tidligere fik jeg af og til opkald derhjemme fra folk i byen, der lige ville fortælle, at lyset stod tændt på skolen. Det gør jeg ikke mere, så jeg er på alle måder glad for, siger Niels Abrahamsen.

Investeringen i nye sensorer og et solcelleanlæg på Kolind Skole har kostet 649.000 kroner, og forventes, at kunne spare kommunen for 38.000 kroner om året samt 10 ton CO2.