Klap dræbersneglen!

Jagten på dræbersnegle er gået over gevind, mener Dyrenes Beskyttelse. Tvært imod, lyder det fra århusiansk snegleekspert.

Klap sneglen. Sådan lyder det fra Dyrenes Beskyttelse, der mener, at jagten på dræbersneglene har taget overhånd.

Danmarks største og ældste dyreværnsorganisationen frygter, at den aktuelle snegleoffensiv kan rykke danskerne holdning til dyreværnsloven.

- Det er blevet lidt for hidsigt. Pludselig er det blevet en offentlig opgave og et nationalt problem, hvor regeringen og politikere går ind i bekæmpelsen af dræbersneglene. Der er rigtig mange nu på grund af den megen fugt, men lad os se næste år. Så er der måske ikke så mange. Det er meget store kanoner, der køres i stilling lige nu. Selvfølgelig er det et problem, men der må være andet at bruge penge på, siger informationschef Gitte Staffeldt til Ritzau.

Samtidig rejser snegleoffensiven en vigtig etisk diskussion, mener Dyrenes Beskyttelse.

- Hvad nu, hvis det var pindsvin, der havde fyldt for meget i haverne. Ville vi så også tillade det. Man kan jo ikke bare aflive dyr, fordi de er ulækre og smattede. Vi kan jo heller ikke slå alt ihjel, bare fordi de æder vores planter, siger Gitte Staffeldt.

Derfor opfordrer hun til, at det undersøges nærmere, hvor store skader sneglene faktisk forvolder.

- På samme måde, som fiskerne påberåber sig store tab ved, at skarven får lov at udvikle sig, så må man også se på sneglenes skadevirkning og så lave forholdsregler derefter. I dag kender vi ikke konsekvenserne, siger Gitte Staffeldt.

Mens Dyrenes Beskyttelse er kritisk over for forslaget fra den konservative formand for arbejdsmarkedsudvalget på Frederiksberg, Stig Elling, der vil lade kommunens kontanthjælpsmodtagere bekæmpe snegle i Frederiksberg Have og Søndermarken, vil Gitte Staffeldt ikke blande sig i private haveejeres sneglejagt.

- Men hvis man dræber dem, bør det ske på den hurtigste og mindst smertefulde måde, siger Gitte Staffeldt.

Klip dem over, strøg salt på, brug sneglegift eller lad dem drukne i salmiakspiritus, øl eller eddike. Opfindsomheden på hjemmesider og læserbreve er stor, når det gælder metoder til at blive sneglene kvit. Men det mest humane er ifølge Dyrenes Beskyttelse at samle dem sammen i en spand og så hælde dem over med kogende vand.

Mens Dyrenes Beskyttelse således opfordrer til at se tiden an, er meldingen fra biolog og snegleekspert Sabine Engelke fra Genetik og Økologi ved Aarhus Universitet anderledes kontant.

Det er på høje tid, at regeringen tager problemet alvorligt, mener hun.

- Dræbersnegleproblematikken er ikke helt så slem i Danmark endnu, men det bliver den. Der er have i både Østrig, Schweiz og Tyskland, hvor folk ikke kan tage et skridt uden at træde i en
snegl, sagde Sabine Engelke fredag til dagbladet B.T.