Katastrofalt for aktie-tillid

Vestas-kursen 25 procent ned fra morgenstunden

Vestas har problemer på en helt ny fabrik i Travemunde i Nordtyskland. Foto: GPK Architekten (visualisering)

Den nedjustering, som vindmøllekoncernen Vestas fremlagde søndag aften, er katastrofal i forhold til aktiemarkedets tillid. Det konstaterer Vestas-analytiker Jacob Pedersen fra Sydbank.

Vestas-kursen faldt 25 procent ved aktiemarkedets åbning kl 9. 

Han mener dog også, at den kedelige nyhed for selskabet som sådan mere er en krusning på overfladen. Det paradoksale er, at alle i lang tid har haft øjnene rettet mod Vestas' ordreindgang. I stedet er det problemer med at få en tysk fabrik til at fungere, der nu sender Vestas-aktien til tælling.

- Man har arbejdet i et år på at kunne levere på de forventninger, der er lagt frem, og så bliver det sådan noget, der kommer til at sænke det. Og det er ikke godt, siger Jacob Pedersen.

Selv om nedjusteringen tilsyneladende ikke rokker afgørende ved selskabets fremtidsudsigter, giver den alligevel Vestas-analytikeren grund til bekymring.

- Her er noget, som selskabet selv burde have styr på, som så kikser. Det er lang tid siden, at vi har set det, siger Jacob Pedersen.

Fejlvurderinger af markedets udvikling
Problemerne for Vestas har ellers i højere grad handlet om fejlvurderinger af markedets udvikling eller vejrmæssige problemer.

Jacob Pedersen føler sig dog overbevist om, at problemerne i Tyskland nok skal blive løst, og at fabrikken kommer op i fart. Når problemet i Tyskland slår så hårdt igennem, skyldes det blandt andet, at Vestas i år har fået en skæv fordeling af arbejdspresset, så man i tredje og fjerde kvartal har haft meget travlt. Dermed gør selskabet sig sårbar over for selv små tilbageslag.

Jacob Pedersen ser spændt på, hvad Vestas så kan gøre i 2012, hvor der skulle være bedre mulighed for at planlægge produktionen over hele året.

- Hvad angår de mere fundamentale forhold i selskabet, så holder man fast i forventningerne til årets ordreindgang og den såkaldte cash flow, altså hvor mange penge man får i kassen, siger Jacob Pedersen.