muted

Karen mistede sin mor til kræft: Nu sætter hun lyd på sorgen

Da Karen Marie Troldborg er 19 år gammel, mister hun sin mor til kræft. Efter morens død finder hun nogle gamle tekster, som moren har skrevet, mens hun var alvorligt syg. Mød kvinden, der tog mod til sig og stirrede sorgen direkte i øjnene.


Løb hurtigere, bare lidt hurtigere. Karen kom så, siger hun til sig selv. 

Hendes åndedræt afslører, at hun er forpustet. Skoletasken flyver op i luften og rammer så ryggen igen, mens det højre ben konkurrerer med det venstre om at være forrest.

Hun skal bare spurte lidt mere. Lidt længere. Nå hen til broen, inden toget kører over den. For så er hun overbevist om, at hun kan redde sin mor. 

Den stakåndede pige i historien er Karen Marie Troldborg fra Odder. Hun er på daværende tidspunkt otte år gammel, og ritualet med at løbe om kap med toget gentager sig hver dag på vej til skole. Kommer hun først, så skal hendes mor ikke dø, mener hun. 

Karens mor, Kirsten Troldborg, har kræft. Derfor har ord som radiumstationen, strålebehandling og erythem på elektronfelterne gnavet sig ind i hendes barndomsalfabet, og synet af hvide vægge, hvide lagener og hvide uniformer brændt sig fast på hornhinden.

Som et skjold for livets barske realiteter lever den dengang otteårige Karen i sin egen magiske fantasiverden. Her kan hun forhindre sin mor i at dø, hvis hun vinder kapløbet med toget, eller hvis hun lægger hænderne på morens skuldre, lukker øjenlågene i og med tankerne trækker kræften ud af hendes krop.

TV2 ØSTJYLLAND mødte Karen Marie Troldborg i Odder Kirke, hvor hun indspillede et album med et tekstunivers, der er en blanding af hendes egne og morens digte. Kom med til indspilningen og lær Karens historie at kende i dokumentaren herunder. 

 

Kirsten Troldborg er blevet ramt af kræft i 1987. Først i det højre bryst, så i det venstre, og derefter i knoglerne. Hun skal dø, tror både hende og lægerne. Men efter fem år overvinder hun på ganske usædvanlig vis kræften.

Otte år senere er sygdommen dog tilbage, og denne gang er den kommet for at blive. Kirsten dør godt en uge inde i det nye årtusinde. Fem måneder før den dengang 19-årige Karen bliver student. 

Dialog i digtform

I bogen Over Revet Langt Ude mødes liv og død, fortid og fremtid i 181 digte skrevet af henholdsvis mor og datter.

Karen og Kirstens historie er omdrejningspunktet i digtsamlingen Over Revet Langt Ude, som de har skrevet sammen. Karen levende, Kirsten død.

Digtsamlingen består af 181 sider. Kirsten Troldborgs del rummer tanker om hendes sygdomsforløb, mens Karen Troldsborgs andel af digtene tager udgangspunkt i hendes barndoms naivitet, hendes ungdoms frustrationer og hendes voksenlivs sorg.

Uddrag fra digtsamlingen 'Over Revet Langt Ude'. Tekst: Karen Marie Troldborg
Uddrag fra digtsamlingen 'Over Revet Langt Ude'. Tekst: Karen Marie Troldborg

Karen Troldborgs ord står med sort skrift på hvide sider. Kirsten Troldborgs ord med hvid skrift på sorte sider.

Ordene på de sorte sider skriver Kirsten, mens hun lever, men er alvorligt syg. Hun beskriver en verden, hvor livet er smertefuldt og skrøbeligt, og hvor angst, håb og kærlighed kæmper om at dominere tankerne.

Jeg kunne endelig se på tiden, lige inden hun døde, i det lys, at jeg altså kun var 19 år gammel. Og de episoder, som har fyldt for mig, og som jeg har været ked af, har måske ikke fyldt så meget for min mor.
Karen Marie Troldborg om at skrive digtsamlingen

Kirsten Troldborgs digte finder Karen Troldborg frem efter hendes død. Hun læser dem, lægger dem væk og læser dem så igen. Processen gentager sig, og det er først mange år efter morens død, at Karen Troldborg finder ud af, hvad hun skal stille op med stakken af papirer. 

I 2014 er hun lige flyttet til København efter mange år i henholdsvis Odder og Aarhus. Venner og familie er pludselig langt væk, arbejdet som højskolelærer er sagt op, og der er nu tid og rum til at brygge en helt ny begyndelse. 

Kirsten Troldborg.
Kirsten Troldborg. Foto: Privatfoto

Hver dag tager hun ned på biblioteket på Amager, sætter sig i caféen og hiver morens digte frem. Helt instinktivt begynder hun at svare hende med egne strofer og vers. 

- Det gav mig en følelse af at være sammen med hende igen. Jeg tillod mig selv at huske, hvad der skete dengang, tillod mig at høre hendes stemme igen og at starte en dialog med hende, siger Karen Marie Troldborg, der beskriver forløbet, hvor digtsamlingen blev til, som meget intens.

Uddrag fra digtsamlingen 'Over Revet Langt Ude'. Tekst: Karen Marie Troldborg
Uddrag fra digtsamlingen 'Over Revet Langt Ude'. Tekst: Karen Marie Troldborg

’Dialogen’ foregår dag ud og dag ind. Nogle dage skriver hun løst og frit, andre dage går med at sortere, vælge fra og finde frem til essensen. 

Efter mange år, hvor sorgen var blevet viftet lidt til side, kan hun i skriveprocessen endelig åbne op for alt det, der tyngede. De ting, hun ville ønske, hun aldrig havde gjort, og de ting, hun så inderligt gerne ville have gjort. På den måde fungerer digtene som en form for selvterapi og en lettelse for samvittigheden. 

Det gav mig en følelse af at være sammen med hende igen. Jeg tillod mig selv at huske, hvad der skete dengang, tillod mig at høre hendes stemme igen og at starte en dialog med hende.
Karen Marie Troldborg om at skrive digtsamlingen

- Jeg kunne endelig se på tiden, lige inden hun døde, i det lys, at jeg altså kun var 19 år gammel. Og de episoder, som har fyldt for mig, og som jeg har været ked af, har måske ikke fyldt så meget for min mor, siger Karen Marie Troldborg.

Da digtene står frem i sin færdige form, går det op for hende hvad hun har skabt, og Over Revet Langt Ude bliver en realitet. Titlen kommer fra Kirsten Troldborgs oprindelige tekster. 

Sunket i grus

Karen Marie Troldborg gik rundt som en zombie i dyb sorg, under hvad der skulle have været en sjov studenteruge.

At hun så sorgen direkte i øjnene, da hun skrev digtsamlingen, har medvirket til, at den ikke længere føles som et traume. Den er der stadig, tårene og savnet melder jævnligt sin ankomst, men den er ikke altkonsumerende. 

Sådan har det dog ikke altid været. Langt fra.

Jeg husker den der skide sang ’Fly on the wings of love’ med Brødrene Olsen, som blev spillet hele tiden, mens vi kørte studenterkørsel. Det var egentlig en meget god sang, men jeg kunne bare ikke kapere al den der glæde.
Karen Marie Troldborg om studenterugen

Stærkt i Karen Troldborgs hukommelse står studentertiden. Men ikke på grund af de veloverståede eksamener, den nyfundne frihed eller de hæsblæsende fester.

For Karens verden er som sunket i grus tilbage i juni 2000. Hun er en robot, der gør det, hun skal, men uden helt at have bevidstheden med sig. 

- Jeg husker den der skide sang ’Fly on the wings of love’ med Brødrene Olsen, som blev spillet hele tiden, mens vi kørte studenterkørsel. Det var egentlig en meget god sang, men jeg kunne bare ikke kapere al den der glæde, siger Karen Marie Troldborg.

Uddrag fra digtsamlingen 'Over Revet Langt Ude'. Tekst: Karen Marie Troldborg
Uddrag fra digtsamlingen 'Over Revet Langt Ude'. Tekst: Karen Marie Troldborg

19-årige Karen ønsker sig brændende, at hun kan bære en form for sørgebind. Et tydeligt og synligt tegn på, at hun er gået i stykker indeni. Et eller andet der kan vise omverdenen, at hun er forandret for altid.

- Et sørgebind kan tages af, så det ville have givet en fornemmelse af, at sorgen ville være slut på et tidspunkt, siger hun.

Et sørgebind kan tages af, så det ville have givet en fornemmelse af, at sorgen ville være slut på et tidspunkt.
Karen Marie Troldborg om ønsket om et synligt tegn på hendes sorg

Men sorgen går ikke væk. I afmagt sætter Karen sig foran familiens store, summende PC og opfinder en regel. Hvis hun kan gennemføre både Minestryger, Edderkop, Hjertefri og Syvkabale i rap uden at ”dø”, så må hun ønske til sidst.

Når det lykkes, ønsker hun, at sorgen vil forsvinde. 

Sorg, sang og sygejournal

Karen Marie Troldborg er uddannet fra Konservatoriet og udgiver nu sit første album, der er baseret på udvalgte digte fra Over Revet Langt Ude.

Selvom sorgen skaber en dyster grundfølelse, bruser små glæder alligevel frem til overfladen hos Karen.

Hun tager på musikhøjskole lige efter gymnasiet, hvor hun skriver sin første sang og danner grobunden for et liv med musikken som levevej. 

Efter en række rejser og en omvej på teologistudiet, ender hun på Konservatoriet.

Efter jeg havde udgivet digtsamlingen, var jeg ude flere steder og læse op fra den. Men jeg kunne meget bedre lide at synge dem end at læse dem op.
Karen Marie Troldborg om hvordan digtsamlingen blev til et album

På Konservatoriet kradser hun for første gang neglene ned i sindets mørke muld. Det er i forbindelse med hendes afgangsprojekt, hvor hun har fået fingrene i morens sygejournal, som skal danne ramme om en installation, hvor morens gamle tekster og Karen Marie Troldsborgs egne sange, der er baseret på sygejournalen, skal mødes. 

Men få dage inden aflevering indser hun, at hun er ude på alt for dybt vand. Hun er ikke følelsesmæssigt klar til at gennemføre projektet, og må pludselig finde på noget nyt.

Uddrag fra digtsamlingen 'Over Revet Langt Ude'. Tekst: Kirsten Troldborg og Karen Marie Troldborg
Uddrag fra digtsamlingen 'Over Revet Langt Ude'. Tekst: Kirsten Troldborg og Karen Marie Troldborg

- Jeg kan huske, at min mand sagde, at jeg var stoppet der, hvor projektet var blevet rigtig spændende. Og det irriterede mig, for jeg vidste, at han havde ret, siger Karen Marie Troldborg.

Det har da også vist sig, at hun alligevel skulle lykkes med at forene musikken og morens tekster.

I dag er hun aktuel med sit første album, der er baseret på udvalgte digte fra Over Revet Langt Ude.

- Efter jeg havde udgivet digtsamlingen, var jeg ude flere steder og læse op fra den. Men jeg kunne meget bedre lide at synge dem end at læse dem op, siger Karen Marie Troldborg.

Karen Marie Troldborg har indspillet udvalgte digte fra Over Revet Langt Ude sammen med strygere i Odder Kirke, hvor hendes far har været præst. 
Karen Marie Troldborg har indspillet udvalgte digte fra Over Revet Langt Ude sammen med strygere i Odder Kirke, hvor hendes far har været præst.  Foto: Emil Nordkvist Johansson

”Små mellemspil uden egentlig betydning”, synger Karen, mens lyden af hendes stemme giver rungende genklang mellem væggene i Odder Kirke.

Her er hun mødt op for at indspille albummet akkompagneret af strygere. 

Du kan få et smugkig på Karen Marie Troldborgs første musikvideo her eller øverst i artiklen. Den oprindelige version er i farver, men den er her brugt i sort/hvid. Video: Karen Marie Troldborg.

 

Det er langt fra tilfældigt, at albummet indspilles i netop Odder Kirke.

- Det er her, jeg er vokset op. Min far var præst her, jeg er døbt og konfirmeret her, har synget i kirkekor her, og min mor ligger begravet lige uden for kirken, siger Karen Marie Troldborg.

Mens det at skrive digtene i høj grad var Karens metode til at tage kampen op med sorgen og genskabe en kontakt til moren, så er teksternes transformation til et album noget andet. Det er mest af alt et kunstnerisk projekt. Et svendestykke og et punktum, kalder Karen det.

Død, men ikke væk

I dag er Karen Marie Troldborg selv blevet mor. Datteren Marie bringer minder og følelser frem fra en svunden tid.

På tilskuerrækkerne i Odder Kirke sidder to trofaste, krølhårede støtter. Den ene stor, den anden lille. Det er Karens mand, Kristian, og datter Marie.

Karen befinder sig nu i den samme voksne fase i sit liv, som Kirsten var i, da hun for mange år siden skrev, hvad der skulle blive til en halv digtsamling.

Min mor er ikke fjern, hun er ikke i himlen, hun er ikke et sted, jeg gerne vil være. Hun er med mig.
Karen Marie Troldborg

Det er pludselig Karen, der bakser med indkøbsposer, laver mad og skrubber tallerkener. Det er blevet hendes tur til at have nogen at tage sig af – nogen hun skal passe på.

Det har givet hende en øget forståelse for, hvad hendes mor må have gennemlevet dengang.

- Jeg kan bedre forstå, at min mor for alt i verden må have ønsket, at jeg havde det godt, siger Karen Marie Troldborg.

Uddrag fra digtsamlingen 'Over Revet Langt Ude'. Tekst: Kirsten Troldborg 
Uddrag fra digtsamlingen 'Over Revet Langt Ude'. Tekst: Kirsten Troldborg 

Det at blive mor har desuden medvirket til, at Karen er overbevist om at Kirsten trods døden ikke er helt forsvundet.

- Dem, vi har mistet, er i de drømme, vi har, og i den kærlighed, vi har fået fra dem, som vi giver videre til de næste generationer, siger hun.

Kærligheden viderebringer hun, når hun eksempelvis lægger armene om lille Marie og trækker hende ind til sig. Akkurat ligesom Kirsten engang gjorde det samme, da Karen var barn.

- Min mor er ikke fjern, hun er ikke i himlen, hun er ikke et sted, jeg gerne vil være. Hun er med mig, konkluderer Karen Marie Troldborg.

Du kan se, hvor og hvornår Karen Marie Troldborg optræder med sit album, herunder.

TOURDATOER

19. oktober klokken 19: Præreleasekoncert i Odder Kirke med strygerkvartetten Who Killed Bambi
23. oktober: Albummet udkommer
24. oktober klokken 19: Solokoncert i Trinitatis Kirken i København
26. oktober klokken 18.45: Solokoncert i rådgivningscenter Lyngby, Kræftens Bekæmpelse
5. november klokken 14: Koncert med strygerkvartetten Who Killed Bambi og børnekor i Herfølge Kirke
7. november klokken 19: Solokoncert med digtoplæsning og foredrag på Slagelse Bibliotek

Tekst af Marie Sveigaard Ødum, 19. oktober 2017

Dokumentar af Emil Nordkvist Johansson