Kampen mod havbrug fortsætter: Protestbål på stranden

Forening kæmper imod havbrug i de indre farvande. Søndag tændte man protestbål på stranden i Aarhus

01:08

Søndag blev et bål tændt på stranden ved Den Permanente i Aarhus, men ikke et hvilket som helst bål. Det var nemlig et protestbål mod de havbrug, som man planlægger at etablere i de indre danske farvande.

Det var personer fra foreningen Aarhus Mod Havbrug, der stod bag søndagens arrangement.

Læs også Nyt stort samarbejde kæmper for et rent Kattegat

- Esben Lunde Larsen (miljø- og fødevareminister valgt for Venstre, red.) lavede lov 111, der sagde, at man skulle have lov til at have store havbrug her i Kattegat, og det vil vi ikke have, siger Anders Nielsen fra Aarhus.

Foreningen er imod havbrug, fordi de blandt andet mener, at det forurener havmiljøet, skader biodiversiteten og forringer fødevarekvaliteten. Derfor håber foreningen at få ministeren til at trække loven om tilladelse af havbrug i de indre farvande tilbage. Foreningen er ikke den eneste, der kæmper imod planerne om havbrug. I løbet af det seneste år har der været forskellige aktioner på Djursland.

Læs også Modstanden vokser: Protestsejlads mod havbrug

Havbrug bruges til opdræt af fisk, og det foregår i store cirkulære net, som holdes flydende ved hjælp af flyderinge ankret til havbunden. 

 

I juni 2017 vedtog Folketinget en lov, der tillader et øget antal havbrug ved de danske kyster.

Helt konkret har to firmaer tidligere ansøgt Miljøministeriet om lov til at etablere tre havbrug. Et ud for Jernhatten på Djurslands østkyst, et andet lidt længere nordpå ud for Glatved Strand og et tredje syd for Anholt.

Planer for etablering af havbrug

Begge firmaer har dog siden valgt at sætte deres ansøgninger i bero.

- Vi regner med, at de ansøgninger, der er trukket tilbage, nok kommer frem igen her til marts/april, siger Anders Nielsen.

02:21

VIDEO: Thorkild Hansen er talsmand for Havbrugsgruppen fra Ebeltoft. Her kan du se hans reaktion på Folketingets beslutning om at give tilladelse til et øget antal havbrug ved de danske kyster. Videoen er fra den 2. juni sidste år.

Luk video