Kamp om kanon til en milliard kr.

Både Aarhus og København vil have strålekanon i sikret bunker

Aarhus og København kæmper om at få en strålesikret bunker. Det fortæller DR Østjylland.

Både Aarhus Universitetshospital og Rigshospitalet vil nemlig gerne være hjemsted for det kommende nationale center for partikelterapi til kræftpatienter.

I fredags modtog Sundhedsministeriet derfor projektforslag fra begge både Region Midtjylland og fra Hovedstaden og dermed starter et tæt kapløb.

Det vurderer den norske ekspert, dekan Dag Rune Olsen fra universitetet i Bergen.

- Det løb bliver meget tæt, siger han.

Vil have strålekanon til Østjylland
Partikelkanonen, som anlægget kaldes i folkemunde, blev sikret ved den tidligere regerings sundhedsforlig i foråret. Professor i stråleterapi på Aarhus Universitetshospital, Jens Overgaard, vil gerne have den til Jylland.

- Vi har miljøet, viden og erfaringen til det, og vi er også ved at få bygget det nye universitetshospital i Skejby, hvor der er plads til anlægget. Så efter vores mening er vi de bedste til at håndtere hele problemstillingen, siger Jens Overgaard.

Han tilføjer, at partikelanlægget kommer til at gøre en stor forskel for kræftpatienter i hele landet.

- Patienterne får adgang til den bedste behandling, når anlægget er en realitet, siger han.

Den tidligere regering havde som mål, at placeringen af partikelanlægget skal være på plads til sommer.

Eksperter skal tage stilling
Det bliver et internationalt ekspertudvalg, som skal tage stilling til, om det er Aarhus Universitetshospital eller Rigshospitalet, som skal have det præstigefyldte milliardanlæg.

Dekan Dag Rune Olsen mener, at fagligheden bør overskygge regionale og politiske interesser i den sag. Ellers taber de danske skatteydere og patienter.

- Hvis anlægget ikke ene og alene bliver placeret ud fra en faglig begrundelse og dermed til de danske kræftpatienters bedste, så bliver det et dyrt og dårligt tilbud, siger han.

Han ønsker ikke at fortælle hvilken by, der er hans personlige favorit til at få partikelanlægget.