Kamp mod bio-terror

Falck i Århus har testet nyt sytem, der advarer mod biologiske våben

Det starter med et maveonde. Og pludseligt får naboen det også. Det kan være et tilfælde, men det kan også være terrorister, der har spredt biologiske våben.

Derfor har myndighederne udviklet et nyt system, der kan slå alarm, så snart de første tegn på et muligt tilfælde af bioterror viser sig.

Det er Center for Biologisk Beredskab, der de seneste måneder har testet idéen sammen med Falck i Århus.En computer følger antallet af ambulancer, som hen over dagen sendes ud til hændelser, der normalt ikke vil vække opsigt, eksempelvis infektionssygdomme.

- Systemet skal selvfølgelig være tilstrækkeligt følsomt til at opdage, at der er noget i gang, men ikke så følsomt, at man får en alarm hver anden dag, fortæller Kristian Bork, der er læge ved Center for Biologisk Beredskab.

Problemet med biologiske våben er, at der kan gå lang tid, før de smittede får så alvorlige symptomer, at samfundet vågner op og opdager, hvad der er los. Derfor gælder det om at få så tidligt et varsel, at man kan træffe sine forholdsregler.

I øjeblikket lægger det ny system ryg til en række simulerede hændelser, hvor man bruger tal fra virkelige begivenheder.

Blandt andet et tilfælde af forurenet madolie, der gjorde mange syge i Spanien, samt et udslip af miltbrand fra et delvist underjordisk anlæg nær den russiske by Sverdlovsk i 1979.

Borgerne meldte sig pludseligt i stort tal med symptomer på voldsom lungebetændelse, og 77 skulle være omkommet som følge af udslippet.

Hos Center for Biologisk Beredskab kalder man det ny alarmsystem for Bioalarm. Forbilledet er amerikansk.

- Det har kørt som forsøg i fire år i New York, hvor man ser på efterspørgslen efter ambulancer, fortæller Kristian Bork.

Det lykkedes faktisk relativt hurtigt for amerikanerne at opdage, at 15 mennesker i en af millionbyens distrikter var smittet med salmonella. På den måde kunne man spore kilden tilbage til en restaurant, som de alle havde spist på.

- Så der er visse ting, der tyder på, at systemet virker, som Kristian Bork siger.

- Det danske system er indrettet til at kende niveauet for weekender i forhold til hverdage og for de forskellige årstider.

Tanken er, at det skal udvides til resten af landet, og hos Center for Biologisk Beredskab har man således også kontakt til de større kommunale brandvæsner i Roskilde og København, som også kører ambulancer.