Kammeradvokat: Ansatte blev chikaneret af chef i Aarhus Kommune

Fire tidligere medarbejdere i Aarhus kommune skal have udbetalt godtgørelse, fordi de blev udsat for en "urimeligt grov" behandling af ledelsen i afdelingen Vej og Service. Det fastslår kammeradvokaten mandag

01:54

Fire tidligere medarbejdere i Aarhus Kommunes Teknik og Miljø skal have erstatning, fordi de ikke er blevet behandlet efter reglerne, mens de var ansat eller da de blev afskediget. Yderligere ni skal have en skriftlig beklagelse fra kommunen. 

Jeg synes, konklusionen er alvorlig.

Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune

Det fastslår en ny rapport fra kammeradvokaten, som blev offentliggjort mandag. Rapporten gransker i alt 21 personalesager i underafdelingen Vej og Service, som den nu fyrede og politianmeldte chef, Claus Pedersen, var leder af frem til 2016. 

Hvis der var problemer med en ansat i Vej og Service i Aarhus Kommune, gik man under Claus Pedersen ikke ind i en åben dialog med den ansatte. I flere tilfælde valgte man i stedet at forsøge at presse vedkommende til selv at forlade arbejdspladsen, beskriver rapporten.

- I enkelte tilfælde er dette sket på en urimeligt grov måde, skriver kammeradvokaten.

Læs også Lokofører i otte ulykker: - Jeg har fået posttraumatisk stress

Mellemfornøjede 

For de 21 tidligere ansatte i Teknik og Miljø er statsadvokatens rapport læsning med blandet fornøjelse. 

- Jeg er lidt mellemfornøjet, siger Brian Sten Larsen, der er talsmand for Gruppen af Fyrede fra Teknik og Miljø til TV2 ØSTJYLLAND.

- Det er selvfølgelig dejligt, at der er fire, der får erstatning, og nogle stykker, der får en undskyldning, men jeg er skuffet på vegne af dem, som ikke får noget. 

Enkelte af de 21 tidligere ansatte er imidlertid mest af alt lettede over, at de nu kan sætte punktum for sagen. HK repræsenterer to af de 21 tidligere ansatte i Vej og Service, og de glædede sig over dagens rapport.

02:09

VIDEO: Henrik Hansen, fra HK Kommunal Østjylland, er tilfreds med rapporten fra Kammeradvokaten.

Luk video

- De er meget tilfredse med rapporten, som giver dem medhold i alle de forhold, de havde klaget over. Sagen har kørt længe, og de har været under betydeligt pres, så de er glade for endelig at kunne sætte punktum, siger Hans-Henrik Hansen, der er formand for HK Kommunal Østjylland. 

Det ene af de to HK-medlemmer skal have 50.000 kroner i erstatning, fordi han under sin ansættelse blev udsat for aldersdiskrimination og chikane.

Læs også Tvivl: Hvem skal betale 8,5 mio. for kollapset tag?

Alvorligt resultat

I Aarhus Kommune er ledelsen i Vej og Service for længst skiftet ud, og den såkaldte skandalechef, Claus Pedersen, fyret og tilmeld politianmeldt. 

Alligevel ser rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V) med alvor på kammeradvokatens rapport: 

- Jeg synes, at konklusionen er alvorlig, fordi Kammeradvokaten anbefaler, at der skal udbetales godtgørelse til fire tidligere medarbejdere og gives skriftlig beklagelse til yderligere ni, skriver han i en pressemeddelelse. 

- Det viser, at der har været problemer i ledelsen i en del af Teknik og Miljø. 

01:41

VIDEO: Jacob Bundsgaard (S), borgmester i Aarhus Kommune, beklager dybt, at en række medarbejdere ikke er blevet behandlet ordentligt. 

Luk video

Borgmester i Aarhus Kommune Jacob Bundsgaard (S) er tilfreds med, at man nu har undersøgt sagerne til bunds. 

- Der er en række medarbejdere, der ikke er blevet behandlet ordentligt, og det er dybt beklageligt, siger Jacob Bundsgaard, borgmester i Aarhus Kommune.

- Der er også nogen af dem, der er blevet dårligt behandlet, der har krav på økonomisk kompensation, og det vil blive givet.