Kalder verden fra sit hønsehus: Det er ikke en uddød hobby

Jan Thøgersens fra Stjær har gjort det til sin livsopgave at være radioamatør

03:54

1 af 2

Hvis man har set familiefilmen Krummerne med Dick Kaysø i rollen som "Ole Opfinder-far," så vil man måske kunne huske, hvordan han via sit hjemmelavede anlæg kunne tale med folk fra hele verden - og nogle gange også bare ejeren af den nærmeste kina-grill.

Men radioamatører er ikke bare noget, der hører filmens verden til.

I den lille by Stjær nær Galten bor Jan Thøgersen. Han arbejder som salgschef, men i fritiden er hans kontor det gamle hønsehus. Her har han indrettet sin helt egen central, hvorfra han kan komme i kontakt med folk fra hele verden.

- Mange tror, det er en uddød hobby, men tværtimod så lever den i bedste velgående. Vi er flere end nogensinde før, siger han.

Rundt om i baghaven står store antenner og peger op i luften. De er vigtige for, at kunne kommunikere og er blevet et slags vartegn for byen, hvis han selv skal sige det.

Mangler lidt endnu

Interessen for radioudstyr begyndte allerede, da Jan Thøgersen var 14 år gammel. Dengang var det alt for dyrt at tale i telefon. Særligt, hvis modtageren af opkaldet sad på den anden side af jordkloden.

- Jeg kunne enten telegrafere eller tale i mikrofonen med skolelærere i Moskva eller fåreavlere i New Zealand. Det var med til at forme min verden og min verdensopfattelse, fortæller Jan Thøgersen.

Radioudstyret har han selv bygget. I dag er det i så høj kvalitet, at hans hønsehus hvert år tiltrækker folk fra hele verden, som kommer til landet for at konkurrere mod andre radioamatører.

Hans mål - ikke bare for konkurrencerne, men for hele livet - er at komme i kontakt med alle lande og småøer, hvor der er radiosendere. Han mangler stadig syv.

- Så kan jeg godt lægge mig til at dø, siger Jan Thøgersen om den dag, hvor missionen er lykkedes.

Du kan se et portræt af den glade radioamatør i tv-indslaget øverst i artiklen.