Kaj Munk-papirer fundet ved oprydning

Kaj Munk-papirer dukket op ved oprydning i Jyllands-Postens arkiv. Det århusianske dagblad vil donere papirerne til forskningscenter.

Kaj Munk-statuen i Maribo på digterpræstens fødeø, Lolland. Foto: Colourbox

En tilfældig oprydning i Morgenavisen Jyllands-Postens arkiver afslørede en pakke med flere af digterpræsten Kaj Munks papirer.

Pakken, som avisen har foræret Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet, indeholder blandt andet håndskrevne julehilsner og en kopi af skuespillet "Sejren", der udspilles i Mussolinis arbejdsværelse i Rom. Munk forærede i 1936 stykket til redaktør H. Hansen, Jyllands-Posten, som en rekonvalescensgave.

- Brevvekslingen mellem Kaj Munk og Jyllands-Posten om hans ansættelse, aflønning og de emner, han måtte skrive om, giver et pudsigt indblik i Kaj Munks måde at se sig selv og pressen på. På én gang jordnært og samtidig ironisk, siger dr.phil. Søren Dosenrode, der leder Kaj Munk Forskningscentret.

- Papirerne bringer os nærmere på personen Kaj Munk. Alt i alt er der tale om et vigtigt bidrag til forståelsen af digterpræsten i rollen som journalist, siger Dosenrode til Jyllands-Posten.