Kaj Munk blev myrdet for 75 år siden - i dag mindes han

I dag er det præcis 75 år siden, at digterpræsten, Kaj Munk, blev myrdet på Hørbylunde Bakke ved Silkeborg

I dag, fredag, er det præcis 75 år siden, at digterpræsten Kaj Munk blev myrdet i et skovområde vest for Silkeborg.

Det bliver markeret med en mindesammenkomst arrangeret af blandt andre Vennekredsen for Kaj Munks Præstegård og Kaj Munk Selskabet. 

- Mindesammenkomsten sker i respekt for Kaj Munks indsats og for det offer han gav under den tyske besættelse af Danmark, skriver arrangørerne i invitationen til mindehøjtideligheden.

På Hørbylunde Bakke findes der i dag et kors på det sted, Kaj Munks lig blev fundet. Sidste år blev der desuden indviet en mindelund på stedet. Arkivfoto.
På Hørbylunde Bakke findes der i dag et kors på det sted, Kaj Munks lig blev fundet. Sidste år blev der desuden indviet en mindelund på stedet. Arkivfoto. Foto: Søren Bidstrup - Ritzau Scanpix

Kaj Munk var i 1930´erne en fremtrædende debattør i Danmark og i begyndelsen en beundrer af Hitler. I 1933 hilste han Hitlers magtovertagelse velkommen. Han så Hitler som manden, der kunne redde det tyske folk fra kaos. Selv tog han til Berlin for at overvære Hitlers åbning af rigsdagen i marts 1933. 

Men i løbet af 1930'erne vendte begejstringen til direkte kritik.

Navnlig var han chokeret over jødeforfølgelserne og opfordrede i et åbent brev i dagspressen Europas anden diktator, Mussolini, til at standse Hitler. Det vakte postyr. 

Mussolini gav da heller ikke noget svar, og Kaj Munk skrev: " Jeg ved ikke, hvor meget der skal til for at rokke en diktator. Men jeg ved, at sandheden skal siges! "

Kaj Munks lig blev først fundet morgenen efter, at han var blevet myrdet. Det var en murer, der først så en skindhue i en vejkant og siden et lig i en grøft. 
Kaj Munks lig blev først fundet morgenen efter, at han var blevet myrdet. Det var en murer, der først så en skindhue i en vejkant og siden et lig i en grøft.  Foto: Ukendt
Kaj Munks båre køres gennem Silkeborgs gader med et stort følge. 
Kaj Munks båre køres gennem Silkeborgs gader med et stort følge.  Foto: Ukendt

Blev en samlende figur

Kaj Munk var en af de første til at afvise samarbejdspolitikken med Tyskland, og han stod længe alene med det synspunkt.

Efter regeringens fratræden den 29. august 1943 blev Kaj Munk en af de samlende figurer i modstanden mod den nazistiske besættelsesmagt.

Han vidste, at hans kamp havde store omkostninger, og selvom Kaj Munk var advaret om, at tyskerne var efter ham, ville han ikke flygte.

Kaj Munk leger med børnene Yrsa, Solveig, Arne, Mogens og Helge i præstegården i Vedersø.
Kaj Munk leger med børnene Yrsa, Solveig, Arne, Mogens og Helge i præstegården i Vedersø. Foto: Vittus Nielsen

Hans sidste prædiken blev holdt i Vedersø Kirke, nytårsdag 1. januar 1944.

4. januar 1944 blev han hentet af fem Gestapofolk i sit hjem i præstegården i Vedersø.

I løbet af 1930'erne vendte Kaj Munks begejstring for nazismen sig til direkte kritik.
I løbet af 1930'erne vendte Kaj Munks begejstring for nazismen sig til direkte kritik. Foto: A E Andersen

De kørte ham til Hørbylunde Bakke ved Silkeborg, hvor han blev likvideret og efterladt i vejkanten.

Tidlig næste morgen blev han fundet af en lokal murer, der var på vej til landsbyen Pårup. Han fik straks tilkaldt politiet, men ingen blev nogensinde dømt.

Tyskerne regnede med, at mordet på Kaj Munk ville afskrække danskerne. I stedet øgede det blot modstanden mod besættelsesmagten. Da Kaj Munk senere blev kørt i ligtog igennem Silkeborgs gader, blev det således et tilløbsstykke af de helt store.

 

Ifølge Kristelig Dagblad har pastor Herluf Aagaard brugt formuleringen et ”sorgens triumftog” om Kaj Munks rejse fra Silkeborg til Vedersø.

Kaj Munk ligger begravet på Vedersø Kirkegård. Fredagens mindehøjtidelighed foregår også her. Kl. 14 fredag den 4. januar er der kransenedlægning på Kaj Munks grav, taler og efterfølgende ceremoni i havestuen. 

VIDEO: For præcis fem år siden blev Kaj Munk mindet på drabsstedet på Hørbylunde Bakke. Videoen er fra 4. januar 2014.
Aarhus Teater

play Eksklusiv adgang: Aarhus Teater består af mere, end du tror

Camilla Tatari

playUdsatte opdager ikke kræft – nu vil Camilla knække koden

Frost frostgrader koldt is iskoldt

Varmerekorden der fik kolde fødder til sidst

stearinlys

Glemte julelys kan koste dyrt: Beboer står til bøde på op til 5.000 kroner

Adventskranse

Sådan ser østjydernes adventskranse ud

Helle Vestergaard Knudsen Nørderi

play Helle droppede pisk og gulerod: - Jeg brænder indædt for at give det videre