Kaffe kan redde dine ben

Folk med rygerben træner hårdere, hvis de får kaffe, viser ny undersøgelser. Det kan forhindre blodpropper og amputationer.

En kvart million danskere med rygerben er så besværede, at de kun kan gå mellem 100 og 300 meter. Ny forskning af fysioterapeut og ph.d. Anne-Mette Momsen, Center for Folkesundhed , Region Midtjylland, viser imidlertid, at koffein i gennemsnit forlænger gåturen med 140 meter.

Og de sidste meter på gåturen kan være dem, der redder dine ben fra amputation:

- Rygerben hindrer ikke kun folk i at gå til bussen, på indkøb og andre almindelige gøremål i hverdagen. I værste tilfælde fører sygdommen til blodprop eller amputation af benet, fortæller seniorforsker Anne-Mette Momsen, Center for Folkesundhed.

- Gangtræning ud over smertegrænsen kan sætte effektiv gang i en positiv spiral. Det forbedrer nemlig blodforsyningen til benene og forebygger derfor fx blodpropper. Det er i den sammenhæng, at koffein bliver et vigtigt stof. Ifølge mine undersøgelser kan en dosis koffein, der svarer til ca. to til tre kopper kaffe, nemlig forlænge gåturen for personer med rygerben med op mod 140 meter før de må holde en pause. Hermed bliver det både muligt at træne og gøre sine egne indkøb, fortæller fysioterapeuten, hvis forskning nu danner baggrund for en videnskabelig artikel i oktoberudgaven af British Journal of Surgery.

Her har Center for Folkesundhed, netop offentliggjort en undersøgelse på 88 patienter, der fik placebo og koffein i tilfældig rækkefølge. Resultatet viser, at koffein svarende til to til tre kopper kaffe kan lette gåturen markant. Rygning, sukkersyge og manglende motion er blandt de væsentligste årsager til åreforsnævringerne i benene. Det starter allerede i 50 års alderen, og ved pensionsalderen er mange typisk så besværede, at sofaen bliver det mest yndede opholdssted, fortæller Center for Folkesundhed.