Jyske Bank angriber dankort: Kan betyde højere gebyrer

Jyske Bank vil ikke længere give kunderne et VisaDankort. Det kan være starten til enden for dankort.

Kunder ved Jyske Bank vil fremover ikke kunne få VisaDankort, men i stedet to kort: ét Dankort og ét Visakort. Foto: Genrefotos: Ritzau/Scanpix

Jyske Bank vil gå væk fra VisaDankort og give sine kunder et dankort og et Visakort. 

Trækket tolkes som et angreb på dankort, skriver Jyllands-Postens digitale erhvervsmedie Finans.

Læs også Webdok: Han aflurede dankortkoder og slog folk ned

- I stedet får folk – til samme pris – et rent dankort og et rent Visa-kort, siger ordførende direktør i Jyske Bank Anders Dam til Finans og forklarer trækket med, at man vil have øget konkurrence på markedet.

Kunder bestemmer

Forbrugerrådet Tænk ser udviklingen som et maskeret angreb på dankort, da forbrugervagthunden ikke tror, at mange er interesseret i et betalingskort, der kun virker i Danmark.

Læs også Børnenes gavekort værdiløse: Legetøjsbutikker konkurs

- I samme øjeblik kunderne viser, at de ikke har behov for dankortet, har vi ikke kortet mere. Men det samme gælder for MasterCard og Visa. Men vi afvikler ikke dankortet. Det er kunderne, der afvikler dankortet, hvis det sker, siger Anders Dam til Finans.

Læs også Så er det slut: Ikke flere 1000-kronesedler i Jyske Bank

Højere gebyrer

Dankort blev indført som en fælles løsning af bankerne i starten af 1980'erne. 

Gebyrer på brug af dankort er politisk bestemt, og der kan dermed være flere gebyrer at hente for bankerne, hvis kunder bruger andre kort.

FAKTA: VisaDankort er danskernes favorit

VisaDankortet er det mest udbredte i Danmark.

* Dankortet blev skabt i begyndelsen af 1980'erne af bankerne i fællesskab. Det skete for at mindske den arbejdskrævende og omkostningstunge brug af kontanter.

* I lang tid var Dankortet drevet af PBS, men er nu ejet af Nets. Nets var ejet af bankerne, men er nu et selvstændigt selskab ejet af en række kapitalfonde.

* Ved udgangen af september 2018 var der udstedt 8,5 millioner betalingskort i Danmark til privatpersoner. 

* 4,1 millioner af disse var dankort kombineret med andre kort som eksempelvis Visa.

* 363.000 var rene dankort.

* I juni, juli og august 2018 blev der gennemført betalinger for 93 milliarder kroner via betalingskort i Danmark. 72,9 milliarder af disse var dankort kombineret med andre kort. 3,2 milliarder var med rene dankort.

* I samme periode var der 293 millioner transaktioner med kombinerede dankort og 12 millioner med rene dankort.

* Ifølge Betalingsrådet under Nationalbanken er de samfundsmæssige omkostninger - der tæller de ressourcer, der samlet bliver brugt på en betaling - klart lavest ved dankort.

* Ifølge rådet koster en betaling med dankort 2,40 kroner mod 13,70 kroner for et internationalt kreditkort. En kontantbetaling koster 4,50 kroner.

Kilder: Finans.dk, FinansDanmark, Nationalbanken, Nets.